Vročinski val

Vročina prodira, ogroženi so junijski rekordi

G.G.
25. 6. 2019, 20.56
Posodobljeno: 25. 6. 2019, 20.58
Deli članek:

Iznad Iberskega polotoka se je nad Francijo že zavlekel pas zelo vročega zraka.

Profimedia
Tako so se danes hladili v živalskem vrtu v Madridu. Pa je bilo "le" 35 stopinj. Od četrtka do nedelje bo 40 in več.

Danes temperature še niso bile "morilske", do četrtka pa bodo na območju severovzhodne Španije ter južne in osrednje Francije presegle 40 stopinj Celzija. Najbolj neznosno bo v mestih, visoka vlažnost pa bo še povečala občutek vročine.

Za Pariz in sosednjo regijo Seine-et-Marne so izdali oranžno opozorilo pred vročinskim valom. Oblasti pozivajo k previdnosti, izdali so številna opozorila pred dehidracijo in vročinskim udarom, zlasti za otroke in starejše, bolnišnice pa so v polni pripravljenosti, je poročala Slovenska tiskovna agencija.

Že danes so nov junijski rekord zabeležili na Tirolskem v Avstriji. V Innsbrucku so popoldne izmerili 36,7 stopinje Celzija.

Španska meteorološka agencija AEMET je opozorila na "skrajno tveganje" za gozdne požare na nekaterih območjih, vključno v pokrajinah Aragonija, Navarra in Ekstremadura, temperature v dolini ob reki Ebro pa bi lahko celo presegle 42 stopinj Celzija.

V Nemčiji ocenjujejo, da bi lahko bil v Frankfurtu ogrožen junijski temperaturni rekord 38,2 stopinje Celzija iz leta 1947. Temperature bi se lahko povzpele do 39 stopinj, v nekaterih delih celo presegle 40 stopinj, najbolj vroče pa bo na jugozahodu, napovedujejo nemški vremenoslovci.

In kako bo v Sloveniji? Znosno, glede na vročino drugod. Najbolj vroč bo četrtek, ko se bodo temperature dvignile nad 35 stopinj.