Danes temperature še niso bile "morilske", do četrtka pa bodo na območju severovzhodne Španije ter južne in osrednje Francije presegle 40 stopinj Celzija. Najbolj neznosno bo v mestih, visoka vlažnost pa bo še povečala občutek vročine.

Za Pariz in sosednjo regijo Seine-et-Marne so izdali oranžno opozorilo pred vročinskim valom. Oblasti pozivajo k previdnosti, izdali so številna opozorila pred dehidracijo in vročinskim udarom, zlasti za otroke in starejše, bolnišnice pa so v polni pripravljenosti, je poročala Slovenska tiskovna agencija.

Že danes so nov junijski rekord zabeležili na Tirolskem v Avstriji. V Innsbrucku so popoldne izmerili 36,7 stopinje Celzija.

Španska meteorološka agencija AEMET je opozorila na "skrajno tveganje" za gozdne požare na nekaterih območjih, vključno v pokrajinah Aragonija, Navarra in Ekstremadura, temperature v dolini ob reki Ebro pa bi lahko celo presegle 42 stopinj Celzija.

V Nemčiji ocenjujejo, da bi lahko bil v Frankfurtu ogrožen junijski temperaturni rekord 38,2 stopinje Celzija iz leta 1947. Temperature bi se lahko povzpele do 39 stopinj, v nekaterih delih celo presegle 40 stopinj, najbolj vroče pa bo na jugozahodu, napovedujejo nemški vremenoslovci.

In kako bo v Sloveniji? Znosno, glede na vročino drugod. Najbolj vroč bo četrtek, ko se bodo temperature dvignile nad 35 stopinj.