pozivajo k diplomatski rešitvi

ZDA uvedle nove sankcije proti Iranu

J.P./STA
24. 6. 2019, 20.01
Posodobljeno: 24. 6. 2019, 20.05
Deli članek:

ZDA, Velika Britanija, Savdska Arabija in Združeni arabski emirati so danes skupno pozvali k diplomatski rešitvi, ki bi lahko omilila napetosti z Iranom.

Profimedia
Donald Trump

"Pozivamo Iran, naj zaustavi nadaljnje akcije, ki bi ogrozile regionalno stabilnost in pozivamo k diplomatskim rešitvam za omilitev napetosti," je pisalo v sporočilu četverice. Ta je tudi obnovila svojo zaskrbljenost zaradi napadov jemenskih upornikov, ki jih podpira Iran, na civilna letališča v Savdski Arabiji ter nedavno sabotažo ladij, za katero Washington krivi Teheran.

"Ti napadi ogrožajo mednarodne plovne poti, na katere se zanašamo z našimi ladjami. Ladjam in posadkam je treba zagotoviti varno prečkanje skozi mednarodne vode," so dodali.

Obljubil dodatne pritiske

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo se sicer danes sestaja s predstavniki Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov.

Predsednik ZDA Donald Trump je danes po pričakovanjih zaostril sankcije proti Teheranu. Kot so sporočili iz Bele hiše, je Trump danes podpisal odlok, po katerem iranskemu vrhovnemu verskemu voditelju, ajatoli Aliju Hameneju in njegovemu bližnjemu krogu otežuje dostop do finančnih inštrumentov.

Trump je obljubil dodatne pritiske na Iran. Še ta teden naj bi na seznam dodali tudi iranskega zunanjega ministra Mohameda Džavada Zarifa.

"Pokazali smo veliko zadržanosti, ampak to ne pomeni, da jo bomo kazali v prihodnje," je dejal danes Trump, ki je tudi napovedal, da bi lahko sankcije trajale več let.

Že lani

ZDA so sankcije proti Iranu znova uvedle že lani po odpovedi mednarodnemu jedrskemu sporazumu. Sankcije so uperjene predvsem proti iranski naftni in finančni industriji, ker pa s sankcijami grozijo tudi vsem drugim akterjem v svetu, ki bi poslovali z Iranom, so s tem praktično povsem ustavile iranski izvoz nafte, s tem pa tudi dotok financ.

Zatem so se v Perzijskem zalivu začeli dogajati napadi na tankerje, kar naj bi po trditvah ZDA izvajal Iran, ta pa to zanika. V četrtek je položaj nevarno zaostrila še sestrelitev ameriškega brezpilotnega letala, za katerega Iran trdi, da je kršil iranski zračni prostor, ZDA pa, da je letel v mednarodnem zračnem prostoru nad Hormuško ožino.

Iranski predsednik Hasan Rohani je sicer sankcije označil za "ekvivalent ekonomskemu terorizmu" in ocenil, da je vir trenutnega regionalnega in mednarodnega konflikta odločitev ZDA, da izstopijo iz iranskega jedrskega sporazuma. Zahteval je tudi posledice za ZDA zaradi kršitve iranskega zračnega prostora. Poudaril je, da je incident okrepil napetosti v regiji.

"Zato pričakujemo sorazmeren odziv mednarodne skupnosti in jasne korake proti tovrstnim kršitvam," je dejal v nedeljo.