Zaostrovanje

Trump Iranu zagrozil z uničenjem

J.P./STA
23. 6. 2019, 18.45
Posodobljeno: 23. 6. 2019, 18.46
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je v intervjuju, ki je bil objavljen danes, Iran posvaril, da bi morebitna vojna vodila do "uničenja, kot ga še niste videli". Obenem je ponovil, da se je o iranskem jedrskem programu pripravljen pogajati brez predhodnih pogojev.

Reuters
Donald Trump

"Ne želim vojne in če bo do nje prišlo, bo šlo za uničenje, kot ga še niste videli," je Trump dejal v intervjuju, ki je bil posnet v petek za Meet the Press. "Če se želite pogovarjati, dobro. Sicer pa lahko še dolgo živite z razbitim gospodarstvom," je dodal.

Na vprašanje, ali bi za pogovore morali biti vnaprej izpolnjeni kakšni pogoji, je Trump odgovoril: "Ne, kar se mene tiče. Nobenih vnaprejšnjih pogojev."

Ameriški predsednik je v preteklosti že zatrdil, da se je o iranskem jedrskem programu pripravljen pogovarjati brez vnaprejšnjega postavljanja pogojev. Tokrat pa je to stališče ponovil prvič, odkar je Iran v četrtek sestrelil ameriško brezpilotno letalo.

Kršenje mednarodnih pravil

Iranski predsednik Hasan Rohani je medtem v prvi izjavi po incidentu danes dejal, da so ZDA ponovno kršile mednarodna pravila. Poudaril je, da je incident okrepil napetosti v regiji. "Zato pričakujemo sorazmeren odziv mednarodne skupnosti in jasne korake proti tovrstnim kršitvam," je dejal.

Iranska podpredsednica za pravne zadeve Laja Džonejdi je medtem menila, da se morajo vse strani vzdržati potez, ki bi zaostrile konflikt. Napovedala je pravno ukrepanje proti ZDA. Iran namerava "neizpodbitne dokaze" o tem, da so ZDA kršile njegov zračni prostor, predložiti ZN.

Iran je v noči na četrtek nad Hormuško ožino sestrelil ameriško brezpilotno letalo, ker da je kršilo iranski zračni prostor. ZDA na drugi strani trdijo, da je bilo letalo v mednarodnem zračnem prostoru.

Trump je po sestrelitvi že ukazal povračilni napad, a je po lastnih navedbah deset minut pred izvedbo ukaz umaknil. So pa ZDA po poročanju ameriških medijev izvedle kibernetski napad na iranske raketne sisteme.

V soboto je Trump napovedal tudi nove sankcije proti Iranu, ki naj bi bile uvedene s ponedeljkom. Rohani je sankcije označil za "ekvivalent ekonomskega terorizma" in ocenil, da je vir trenutnega regionalnega in mednarodnega konflikta odločitev ZDA, da zapustijo iranski jedrski program.