pred 20 leti

Trump odločno zanika poskus posilstva novinarke

J.P./STA
22. 6. 2019, 08.32
Posodobljeno: 22. 6. 2019, 08.33
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek z ogorčenjem zavrnil trditve novinarke E. Jean Carroll, da jo je v 90 letih prejšnjega stoletja skušal posiliti v kabini za pomerjanje oblek v znameniti trgovini Bergdorf Goodman na Manhattnu, čez cesto od njegovega Trumpovega stolpa.

Reuters
Donald Trump

Trump je zatrdil, da te ženske v življenju ni srečal. Obtožil jo je, da si je vse izmislila, da si poveča prodajo knjige. "Sram naj bo vse, ki si izmišljajo lažne zgodbe o napadu, da dobijo publiciteto ali prodajo knjigo ali izvajajo politično agendo - kot je to storila Julie Swetnick, ki je po krivem obtožila Bretta Kavanaugha," je sporočil Trump in spomnil na primer novega vrhovnega sodnika, ki se je v procesu senatne potrditve soočal z obtožbami o spolnem nasilju.

Carrol je obtožbo oziroma odlomke iz svoje knjige objavila v reviji New York magazine, ki jo Trump opredeljuje kot propadajočo publikacijo, ki da objavlja lažne novice. Do spolnega napada naj bi prišlo jeseni 1995 ali poleti 1996, ko je bil poročen z drugo ženo Marlo Maples. Srečala sta se v trgovini, Trump jo je prepoznal s televizije, zapletla sta se v pogovor in se šalila, da bosta šla skupaj v kabino, kjer bo Trump pomeril ženski steznik. Carrollova nato trdi, da jo je začel otipavati in sta se prerivala, pri čemer ga je nekam zadela s kolenom, se osvobodila prijema ter ušla.

Danes 75-letna Carrollova v knjigi navaja tudi druge domnevne primere spolnih napadov. Tudi drugi omenjeni, kot je nekdanji glavni izvršni direktor televizije CBS Les Moonves, zanikajo obtožbe. Moonves je sicer moral oditi s položaja zaradi obtožb o spolnih napadih na podrejene, ki jih prav tako zanika.

Carrollova je sedaj postala uradno 16. ženska, ki je Trumpa obtožila najmanj neprimernega spolnega obnašanja. Knjiga nosi naslov "Zakaj potrebujemo moške? Skromen predlog."