Preklic ukaza

Trump o bombardiranju Irana: "Ne mudi se mi"

A.S./STA
21. 6. 2019, 16.59
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je danes izjavil, da se mu ne mudi bombardirati Irana. Potrdil je tudi, da so bile ameriške sile že pripravljene izvesti napad na Iran kot maščevanje za sestreljeno brezpilotno letalo nad Hormuško ožino, a da je nato "deset minut prej" ukaz preklical.

Profimedia
Ameriški predsednik Donald Trump.

"Nič se mi ne mudi, naša vojska je prenovljena, nova in pripravljena iti. Je daleč najboljša na svetu," je v nizu tvitov zapisal Trump.

Prst uperil v Obamo

Kot je zapisal, so bili ameriški vojaki v četrtek "že napeti in pripravljeni", da se maščujejo za sestreljeni dron. "Vprašal sem, koliko jih bo umrlo. 150 ljudi, je bil odgovor od generala. 10 minut pred napadom sem ga ustavil, ne bi bilo sorazmerno s sestrelitvijo brezpilotnega letala".

Napadel je tudi svojega predhodnika na predsedniškem položaju Baracka Obamo, ki da je sklenil "obupan in obupen dogovor z Iranom". Sam je ZDA iz tega mednarodnega jedrskega sporazuma umaknil in uvedel stroge sankcije.

"Iran ne sme priti do jedrskega orožja"

"Danes so precej bolj oslabljena država kot ob začetku mojega predsedovanja, ko so ustvarjali velike težave na Bližnjem vzhodu. Zdaj so propadli," je zapisal Trump in ocenil, da sankcije delujejo. "Iran ne sme nikoli priti do jedrskega orožja," je še dodal.

Kot je v četrtek ob sklicevanju na vir v ameriški administraciji poročal New York Times, so ZDA nameravale v četrtek zvečer napasti nekaj iranskih ciljev, kot so radarji in protiletalski raketni sistemi, a so ta načrt opustile že v zgodnji fazi.

Trump naj bi se z napadom maščeval za brezpilotno letalo ameriške mornarice, ki ga je Iran sestrelil v noči na četrtek. Iran trdi, da je letalo zašlo v iranski zračni prostor, medtem ko ZDA vztrajajo, da je letelo v mednarodnem zračnem prostoru.