Pot na morje

Kaj lahko v poletnih mesecih pričakujemo na hrvaških avtocestah?

L.T.
21. 6. 2019, 13.01
Deli članek:

Pred poletno osvežitvijo lahko pričakujemo nekaj zastojev, dela na cesti tokrat ne bi smela predstavljati večje prepreke.

Hrvatski autoklub
Razmere na hrvaških cestah.

Slovenci za pot do Jadranskega morja uporabljamo predvsem hrvaško avtocesto A1, ki prestolnico Zagreb povezuje s Splitom in Dubrovnikom. Gre za eno najbolj obremenjenih hrvaških prometnic, na kateri se število vozil poleti podvoji.

Promet se julija in avgusta podvoji

Po podatkih portala Hrvatske autoceste je junija lani po avtocesti A1 vozilo skupno 525 tisoč vozil, skoraj 90 odstotkov je bilo osebnih avtomobilov. Promet se skoraj podvoji mesec kasneje, ko je na isti relaciji na poti kar 924 tisoč vozil, 93 odstotkov je osebnih avtomobilov. Še bolj prometna pa je ta cesta avgusta, ko jo prevozi kar dober milijon vozil. Hrvaške ceste se bodo znova sprostile septembra, v tem času je bilo lani na avtocesti A1 samo še pol milijona vozil.

Stresni test že ta konec tedna

Prvo znamenje poletja na hrvaških cestah bo vidno ta konec tedna. Zaradi podaljšanega vikenda v Sloveniji, Hrvaški in nemško govorečih deželah povečan promet in gnečo na avtocestah proti obali pričakujejo danes popoldne in jutri zjutraj. Turisti se bodo etapno vračali domov v nedeljo popoldne, hrvaški turisti pa predvidoma v torek popoldne.

Javno podjetje Hrvatske autoceste sporoča, da je promet povečan na nekaterih mejnih prehodih s Slovenijo ter Bosno in Hercegovino. Voznikom svetujejo, naj prilagodijo hitrost in način vožnje ter naj bodo pozorni na varnostno razdaljo med vozili.

Bobo
Dela se bodo po napovedih zaključila sredi julija.

Zastoji pred Zagrebom in Karlovcem

Ažurne razmere na hrvaških cestah lahko pred potjo preverite na portalu Hrvatskega autokluba. V času pisanja članka je bila gostota prometa povečana pred Zagrebom, na razcepu Lučko. Promet se nato ponovno zgosti pred Karlovcem. Od Karlovca do razcepa Bosiljevo II, kjer se promet razdeli v smeri Kvarnerja oziroma Istre ter v smeri Dalmacije, poteka vožnja v koloni z občasnimi zastoji.

Dela na cesti A6 Reka–Zagreb

Z deli je najbolj obremenjena cesta od razcepa Bosiljevo II do Reke. Dela potekajo na osmih lokacijah, njihov zaključek je predviden 4. oziroma 15. julija. V večini primerov je hitrost omejena na 80 kilometrov na uro, ponekod na 60 kilometrov na uro, promet poteka na enem voznem pasu. Petsto metrov dolga kolona vozil pa je včeraj nastala pred vstopom na Krški most, ki otok Krk povezuje s celino.

Dalmatinski krak manj obremenjen

Manj obremenjena z vozili in deli na cestah je dalmatinska avtocesta. Hitrost je zaradi del pred Zadrom omejena na 80 kilometrov na uro, dela pa se bodo predvidoma zaključila že 1. julija. Kdor bo pot nadaljeval do Splita, se lahko v zadnjem delu poti nadeja manj stresa zaradi razgrete pločevine, saj promet poteka normalno.