Pretežko in dolgočasno

Trumpu je postalo dolgčas, ne da se mu več ukvarjati z Venezuelo

B.K.
21. 6. 2019, 09.37
Posodobljeno: 21. 6. 2019, 09.39
Deli članek:

Strmoglavljenje venezuelskih oblasti se je pokazal za trši oreh kot je mislil.

Profimedia
Naloga se je izkazala za težjo kot je pričakoval.

Ameriški predsednik Donald Trump je bojda izgubil zanimanje za strmoglavljenje oblasti v Venezueli, poroča ameriški časnik Washington Post, ki se je pogovarjal z neimenovanimi viri blizu predsedniku.

Trump naj bi mislil, da bo strmoglavljenje venezuelskega predsednika Nicolasa Madura "lahka zmaga". Zato je januarja letos podprl opozicijskega aktivista Juana Guaidoja, ko se je ta samorazlgasil za predsednika države. Podporo, ki ji je sledilo več ameriških in svetovnih držav, so ZDA nato podkrepile z gospodarskimi sankcijami, ki so ohromile delovanje venezuelske države. Ameriška administracija je nato čakala, da bo Guaido opravil svojo nalogo in prevzel oblast.

Reuters
Nicolas Maduro

A minilo je pol leta in stvari se niso bistveno premaknile. Trump je spoznal, da bi za resnično strmoglavljenje venezuelske vlade moral v to latinskoameriško državo poslati vojsko. Ameriško obrambno ministrstvo doslej te možnosti ni izključilo, a ko je postalo jasno, da Madura podpira večina venezuelskih generalov in višjih oficirjev, je tudi vojaška intervencija postala tvegana.

Profimedia
Juan Guaido se sooča z obtožbami o korupciji.

Ob tem se je Guaidojeva ekipa zapletla tudi v veliko korupcijsko afero. Tuji mediji so pred dnevi namreč poročali o preiskavi kolumbijske tajne agencije, v kateri se je izkazalo, da so člani Guaidojeve ekipe potrošili ogromne količine mednarodno zbranih sredstev, ki so bila namenjena  za plačilo tistih vojakov, ki so dezertirali iz Nacionalne vojske Bolivarske republike Venezuele in se pridružili opoziciji. Spreobrnjeni vojaki so mesece čakali na plačilo, a ga nikoli niso prejeli, saj so ga člani Guaidojeve ekipe zapravili na luksuznih hotelih, avtomobilih, dragih oblekah in alkoholu. Osramočena venezuelska opozicija je sedaj tudi sama sprožila preiskavo, kam je izginilo več sto tisoč ameriških dolarjev, ki so jih zbrali na velikem februarskem konceru v Kolumbiji. Koncert je takrat organiziral milijarder in filantrop Richard Branson, ki se je že distanciral od Guaidojeve ekipe in korupcijske afere.