Sestrelitev

Iran: Incident z dronom bomo rešili pred ZN

A.S./STA
20. 6. 2019, 21.10
Posodobljeno: 20. 6. 2019, 21.10
Deli članek:

Iran je pripravljen pred Združenimi narodi dokazati, da je izvidniško brezpilotno letalo ameriške mornarice, ki so ga sestrelili, vstopilo v iranski zračni prostor, čeprav to Washington zanika, je sporočil iranski zunanji minister Džavad Zarif.

Profimedia
Sestrelitev ameriškega drona je zjutraj naznanila iranska revolucionarna garda (fotografija je arhivska)

Zarif je tvitnil, da nameravajo primer rešiti pri ZN in dokazati, da se ZDA lažejo. Pentagon je danes potrdil sestrelitev brezpilotnega letala, a dodal, da so ga sestrelili v mednarodnem zračnem prostoru nad Hormuško ožino.

"ZDA izvajajo gospodarski terorizem proti Iranu, so izvedli tajne akcije proti nam in sedaj posegajo na naše ozemlje," je zapisal minister. "Ne zasledujemo vojne, ampak bomo vneto branili naše nebo, kopno in vodo," je dodal.

V Washingtonu so potrdili, da je bilo sestreljeno letalo tipa BAMS-D. Sestrelila ga je iranska protiletalska raketa ob 1.35 po srednjeevropskem času, je sporočil tiskovni predstavnik osrednjega poveljstva ameriških oboroženih sil, mornariški kapitan Bill Urban.

Iran sicer vztraja, da je bilo letalo znotraj iranskega zračnega prostora.

Sestrelitev ameriškega letala je zjutraj naznanila iranska revolucionarna garda. Brezpilotno letalo je sestrelila na območju obalne province Hormozgan na jugu države, ker da je kršilo iranski zračni prostor. Poveljnik iranske revolucionarne garde, general Hosein Salami je ob tem zatrdil, da so meje Irana "naša rdeča črta". Odgovor Irana s sestrelitvijo brezpilotnega letala je "jasno sporočilo branilcev meje Irana", je še dodal.

Provinca Hormozgan meji na Hormuško ožino, strateško pomembno plovno pot za nafto iz Perzijskega zaliva, kjer sta bila nedavno napadena japonski in norveški tanker.