Apokaliptično

Nova ameriška vojaška doktrina predvideva uporabo jedrskega orožja

B.K.
20. 6. 2019, 14.07
Posodobljeno: 20. 6. 2019, 15.05
Deli članek:

Za kratek čas javno objavljen dokument ameriške vojske je med poznavalci sprožil val strahu.

Profimedia
Ko je 'oče' atomske bombe Robert Oppenheimer videl prvo jedrsko eksplozijo, mu je v misli prišel verz iz svetega hindujskega teksta Bhagavad Gita: "Zdaj sem postal smrt, uničevalec svetov."

Združeni štab Oboroženih sil ZDA je na svoji spletni strani prejšnji teden objavil dokument o jedrski doktrini, v katerem je zapisano, da bi jedrsko orožje lahko "ustvarilo pogoje za odločilne rezultate," poroča britanski časnik The Guardian.

Iz dokumenta Pentagona, ki je bil kasneje s spletne strani umaknjen in je sedaj na voljo samo za notranjo uporabo, je razvidno, da ameriška vojska razmišlja v smeri morebitne uporabe jedrskega orožja v prihodnjih konfliktih. Dokument z naslovom 'Jedrske operacije' je prvi tovrstni dokument ZDA po 14 letih. Administracija ameriškega predsednika Baracka Obame namreč ni objavila lastne vojne jedrske strategije.

"Uporaba jedrskega orožja bi lahko ustvarila pogoje za odločilne rezultate in ponovno vzpostavitev strateške stabilnosti," piše v dokumentu. "Natančneje, uporaba jedrskega orožja bo bistveno spremenila obseg bitke in ustvarila pogoje, ki bodo vplivali na to, kako bodo poveljstva prevladala v konfliktu."

Na začetku dokumenta je zapisan citat kontroverznega teoretika hladne vojne Hermana Khana: "Mislim, da bo jedrsko orožje v naslednjih sto letih uporabljeno, vendar bo njegova uporaba verjetno majhna in omejena, ne razširjena in neomejena."

Vse več jedrskega orožja vse manj dogovorov

Pentagon je doktrino objavil v času, ko so ZDA ravno odstopile od dveh jedrskih pogodb, slabo pa kaže tudi tretji. Lansko jesen je tako ameriški predsednik Donald Trump enostransko izstopil iz Iranskega jedrskega sporazuma, ki je bil sklenjen leta 2015, prekinil pa je tudi pogodbo o omejevanju raket srednjega dosega, ki sta jo leta 1987 podpisali ZDA in takratna Sovjetska zveza. Trumpova administracija s skepso gleda tudi na pogodobo New START iz leta 2010, ki omejuje število izstrelitvenih sistemov za strateške jedrske konice. Pogodbi se rok izteče leta 2021.

Medtem se tako ZDA kot Rusija ponovno pospešeno oborožujeta in razvijata novo jedrsko orožje.