Iranska revolucionarna garda je danes sporočila, da je na območju obalne province Hormozgan na jugu države sestrelila ameriški izvidniški dron, ki je kršil iranski zračni prostor. Ameriška vojska sestrelitve takrat ni potrdila, je pa njen tiskovni predstavnik zanikal, da bi imela vojska ZDA zračna plovila v iranskem zračnem prostoru.

Provinca Hormozgan meji na Hormuško ožino, strateško pomembno plovno pot za nafto iz Perzijskega zaliva, kjer so bili nedavno napadeni naftni tankerji.

Sestrelitev je po poročanju Reutersa potrdil neimenovani ameriški predstavnik. Dodal je, da je šlo za brezpilotno letalo ameriške mornarice vrste MQ-4C triton. Ostale podrobnosti niso znane.

Poveljnik iranske revolucionarne garde, general Hosein Salami se je na te ameriške trditve odzval, da je ameriški dron zagotovo kršil iranski zračni prostor. Meje Irana "so naša rdeča črta", je dejal. Odgovor Irana s sestrelitvijo brezpilotnega letala je "jasno sporočilo branilcev meje Irana", je še dodal.

Po navedbah proizvajalca Northrop Grumman lahko triton leti skupno 24 ur na višini nad 16 kilometrov, njegov operativni doseg je 8200 navtičnih milj.