Besede miru

"Iran ne bo šel v vojno proti nobeni državi"

B.K.
18. 6. 2019, 11.53
Posodobljeno: 18. 6. 2019, 13.46
Deli članek:

Iranski predsednik je na obtožbe Združenih držav Amerike odgovoril z besedami miru.

Reuters
Iranski predsednik Hasan Rohani.

"Iran ne bo šel v vojno proti nobeni državi," je v torkovem televizijskem nagovoru dejal iranski predsednik Hasan Rohani. "Soočamo se s skupino neizkušenih politikov. Neuspešen je bil ves trud Združenih držav Amerike v regiji, kot tudi njihove želje, da pretrgajo naše vezi s celotnim svetom in nas osamijo," je po poročanju britanskega časnika The Guardian še dejal iranski predsednik.

Rohanijevo zagotovilo miru prihaja po tem, ko so ZDA Iran obtožile napadov na mednarodne tankerje, ki so iz Perzijskega zaliva prevažali nafto. Prve obtožbe so prišle prejšnji mesec, ko sta bila v Omanskem zalivu napadena dva Saudijska tankerja. Že takrat so ZDA za napad obtožile Iran, ki pa je vpletenost zanikal.

Drug incident se je pripetil prejšnji četrtek, v njem pa sta bila poškodovana Japonski in Norveški tanker. ZDA so za napad znova obtožile Iran in priložile celo domnnevni dokazni video material, v katerem je videti neidentificiran čoln s črno oblečenimo posadko, ki iz trupa japonske ladje odstranjuje nek predmet. Iran je obtožbe znova zavrnil, oglasili pa so se tudi japonski mornarji, ki so pod vprašaj postavili ameriško domnevo, da je ladjo uničila mina. Po njihovem pričanju naj bi ladjo zadel leteči predmet. Do vpletenosti Irana so skeptični tudi predstavniki evropskih držav.

Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump.

ZDA so sicer v začetku maja v Omanski zaliv poslale bojno skupino z letalonosilko. V preteklih tednih so v baze po Bližnjem vzhodu napotile tudi več tisoč vojakov, zadnjo tisočerico prav danes.

Ameriški predsednik Donald Trump je oktobra lani enostransko odstopil od mednarodno dogovorjenega jedrskega sporazuma med Iranom in mednarodno skupnostjo. Zaradi tega podjetjem, ki poslujejo z Iranom v ZDA grozijo sankcije, prav tako sankcije grozijo ameriškim zaveznicam, ki bi še vedno poslovale z Iranom. Perzijska država je medtem sporočila, da bo oplemenitila več urana, kot mu dovoljuje jedrski sporazum s svetovnimi silami iz leta 2015. ZDA so se na to odzvale z nelogičnim pozivom, naj Iran še dalje spoštuje te iste zaveze, od katerih so ZDA enostransko odstopile.

Kitajska svari pred "odpiranjem pandorine skrinjice"

Kitajska je v odzivu na napoved napotitve dodatnih vojakov ZDA posvarila, naj ne odpirajo Pandorine skrinjice na Bližnjem vzhodu. Kitajski zunanji minister Wang Yi je tudi pozval Iran, naj se ne odpove zlahka jedrskemu sporazumu iz leta 2015. "Vse strani pozivamo, naj ostanejo razumne in zadržane, naj se vzdržijo dejanj, ki bi vodila v stopnjevanje napetosti v regiji ali povzročila nove ter naj ne odpirajo Pandorine skrinjice," je dejal Wang. "Še posebej ZDA bi morale spremeniti svojo prakso velikega pritiska," je dodal.

Tudi Moskva je danes vse strani pozvala k zadržanosti. "Raje ne bi videli korakov, ki bi privedli do dodatnih napetosti v že tako nestabilni regiji," je povedal tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov. Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov pa je poudaril, da "že dolgo gledamo neprestane poskuse ZDA, da okrepijo politični, psihološki, ekonomski in vojaški pritisk na Iran". "Takšno ravnanje je po mojem mnenju provokativno. Tega ne moremo oceniti drugače kot namerno izzivanje vojne," je dejal.