Celibat

V RKC se obeta sprememba. Bodo poročeni moški lahko postali duhovniki?

B.K.
18. 6. 2019, 09.49
Posodobljeno: 18. 6. 2019, 13.51
Deli članek:

Rimskokatoliška cerkev bi nekaterim poročenim moškim lahko dovolila, da postanejo duhovniki.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Vatikan je izdal pisni predlog po katerem bi v oddaljenih območjih Amazonskega pragozda Cerkev lahko dovolila prejem svetega mašniškega posvečenja že poročenim, starejšim moškim. Namen predloga, ki bo obravnavan oktobra na škofovski sinodi v Vatikanu, je reševanje kroničnega pomanjkanja duhovnikov v tej regiji, poročajo tuji mediji.

"Čeprav je celibat za cerkev darilo, prihaja do prošenj, da bi se za najbolj oddaljena območja v regiji odprlo razpravo o možnosti podelitve mašniškega posvečenja starejšim moškim," piše v omenjenem dokumentu. Razlog za predlagano razpravo je dejstvo, da "skupnosti zaradi pomanjkanja duhovnikov ne morejo redno obhajati Evharistije. Namesto, da skupnosti pustimo brez Evharistije, bi morali spremeniti kriterije za izbor in pripravo duhovnikov." Dokument ob tem še priporoča, naj bodo za nove duhovnike izbrani pripadniki domorodskih skupnosti, ki so "spoštovani in sprejeti člani svojih skupnosti." Moški bi po tem predlogu lahko opravljali duhovniško službo tudi, "če že imajo družino," še piše v dokumentu.

Gre za zgodovinski predlog, ki bi, v kolikor bi bil sprejet, odprl možnosti za odpravo celibata v Rimskokatoliški cerkvi. Čeprav bo to najbrž prevelik zalogaj za konzervativni del RKC pa pritiski k odpravi duhovniškega celibata naraščajo. Tradicionalno katoliška Irska je denimo med leti 2004 in 2014 izgubila kar 17 odstotkov vseh duhovnikov. Razsikava Združenja katoliških duhovnikov iz leta 2012 je pokazala, da si skoraj 90 odstotkov vseh irskih katolikov želi, da bi njihovi duhovniki lahko bili poročeni. Združenje je Vatikan zato pozvalo, naj razmisli o posvečevanju poročenih moških, da bi se tako izognilo krizi duhovniške službe.

Celibat sicer v RKC ni ena izmed dogem, a je v različnih oblikah prisoten že vsaj od četrtega stoletja. Katoliške cerkve vzhodnega obredja medtem poročene moške še vedno posvečujejo.