Malezijsko letalo

Misterij leta MH370: pilot nos letala usmeril proti nebu, da bi pokončal vse na krovu, preden je strmoglavil v ocean?

J.P.
18. 6. 2019, 09.35
Posodobljeno: 18. 6. 2019, 09.43
Deli članek:

Na krovu izginulega malezijskega letala je bilo 239 ljudi.

Profimedia
Zaharie Ahmad Shah

8. marca 2014 je izginilo letalo na letu MH370, ki je bilo na poti iz Kuala Lumpurja v Peking. Razbitine še vedno niso bile najdene, najverjetneje pa počivajo nekje na dnu južnega Indijskega oceana.

Preiskovalci so letalo iskali na 120.000 kvadratnih kilometrih Indijskega oceana, a brez uspeha. Iskalno akcijo, ki so jo vodili Avstralci in ki je bila doslej največja v zgodovini letalstva, so ustavili januarja predlani. V iskanje se je nato v začetku leta podalo ameriško podjetje Ocean Infinity na podlagi dogovora "nič najdenega, nič plačila". Izginulo plovilo so po morskem dnu iskali z visokotehnološkimi brezpilotnimi letali, a so operacijo končali, saj jim ni uspelo najti ničesar. Doslej so na različnih obalah našli več kosov ostankov letala, tri potrjene.

Profimedia
Letalo s 239 ljudmi na krovu med letom iz Kuala Lumpurja v Peking je skrivnostno izginilo.

Samomor?

Strokovnjak William Langewiesche je za The Atlantic raziskal najbolj verjetni scenarij in težavno življenje pilota Zaharia Ahmada Shaha. Vse namreč kaže, ugotavlja Langewiesche, da je Shah namenoma strmoglavil letalo. Njegov dolgoletni prijatelj, ki pa ni razkril svoje identitete, je po poročanju britanskih medijev dejal, da je Shah najverjetneje ukanil svojega kopilota Fariqa Hamida, da je zapustil pilotsko kabino.

Kaj je sledilo? Letalo se je povzpelo na dobrih 12.000 metrov, kar pomeni, da je tlak v letalu padel do te mere, da so ljudje na krovu izgubili zavest in pomrli. Na ta način naj bi zatrl potencialen upor potnikov, ugotavlja Langewiesche. Razen nenadnega spusta kisikovih mask bi poteza med tistimi na krovu ostala neopažena. MailOnline piše, da so te namenjene le nujnim spustom na višino pod 4000 metrov, pa še takrat naj bi bile uporabne le 15 minut. Na dobrih 12.000 metrih naj bi sicer bile povsem neuporabne.

Dvojčici in politika

Medtem ko razlogi za domnevni samomor ostajajo skrivnost, pa naj bi omenjeni pilot imel precej kaotično življenje, mučila naj bi ga tudi depresija, piše MailOnline. Njegov zakon naj bi bil na psu, žena naj bi vedela za njegove afere s stevardesami. Iz njegovih stopinj na družabnih omrežjih je razvidno, da je dvoril manekenskima dvojčicama Qi Min Lan in Lan Qi Hui. Leta 2013 jima je tako posvetil 97 komentarjev. Večina jih je ostala prezrtih.

Aprila istega leta je 53-letnik nanizal 119 objav na temo bližajočih se volitev. Večina jih je bila negativnih.