Elitni klub

Vesoljsko postajo bi gradila tudi Indija

B.K.
17. 6. 2019, 11.46
Posodobljeno: 17. 6. 2019, 12.49
Deli članek:

Indija se želi prisružiti velikanom vesoljskega raziskovanja.

Reuters
Indija je sicer znana po uspešnih izstrelitvah več satelitov hkrati. Ta raketa iz leta 2014 jih je v vesolje ponesla 5.

Po tem, ko so gradnjo nove vesoljske postaje napovedali na Kitajskem, ameriška vesoljska agencija Nasa pa je objavila načrte za komercializacijo trenutne Mednarodne vesoljske postaje (ISS), se je novi "dirki" pridružila še Indija.

Direktor Indijske organizacije za raziskovanje vesolja (ISRO) Kailasavadivoo Sivan je nedavno razkril načrte, po katerih naj bi ob koncu prihodnjega desetletja v zemljino orbito poslali avtonomno vesoljsko postajo. Šlo naj bi za manjšo postajo, ki se ne bo kosala z ISS in načrtovano kitajsko Nebeško palačo, bodo pa astronavti v njej lahko prebili do 20 dni. To bi moralo biti dovolj za izvajanje eksperimentov pri mikrogravitaciji, predvsem pa Indijce motivira to, da bi do tehnološkega podviga prišli sami, brez pomoči drugih držav, je dejal Sivan.

ISRO se trenutno sicer ukvarja s sondo, ki jo bodo naslednji mesec poslali na Luno. Do leta 2022 pa naj bi v vesolje spravili tudi prve astronavte.

Če bo vse šlo po načrtih bo Indija postala del elitnega kluba držav, ki so v vesolje poslale in tam vzdrževale orbitalne postaje.