Sudanska vojska je al Baširja, ki je bil na oblasti tri desetletja, strmoglavila 11. aprila, nato pa so ga aretirali. Takrat so ga obtožili vzpodbujanja in vpletenosti v umor protestnikov na protivladnih protestih, ki so privedli do konca njegove vladavine. 

Protesti v Sudanu so se začeli 19. decembra lani in se nato z zahtevami po odstopu Baširja okrepili do te mere, da ga je vojska odstavila. Po podatkih protestnikov so varnostne sile na protestih ubile 90 protestnikov.

Za Baširja sicer že velja zaporni nalog, ki ga je izdalo Mednarodno kazensko sodišče (ICC), ki ga obtožuje genocida in zločinov proti človečnosti v sudanski pokrajini Darfur. Prehodni vojaški svet, ki vodi državo od njegove odstavitve, je sporočil, da ga sodišču ne bodo izročili. 

Streljali s pravimi naboji

Vojska in protestniki so se 15. maja dogovorili za triletno prehodno obdobje za prenos oblasti na povsem civilne oblasti, a je nato v začetku junija vojska s pravimi naboji streljala na protestnike, ki so sodelovali v sedečem protestu za prenos oblasti z vojske na civilno pred sedežem generalštaba vojske. 

Sledila je represija, v kateri je umrlo več kot 100 ljudi, preko 300 pa je bilo ranjenih. Oblasti so ob tem aretirale več deset podpornikov opozicije.