"Kot iz grozljivke"

VIDEO: Invazija muh »bibličnih razsežnosti,« vaščani niso varni niti v lastnih hišah

S.R.
15. 6. 2019, 11.39
Posodobljeno: 15. 6. 2019, 12.13
Deli članek:

Pred njimi se ni mogoče skriti, vaščani so povsem nemočni.

YouTube
Vsak dan ali dva napolni novo vedro.

Vasica Lazorevi na območju ruskega gorovja Ural se sooča s pravo invazijo muh. Vaščani zavetja pred roji teh nadležnih žuželk ne najdejo niti v varnem zavetju doma, njihova številča premoč je namreč tako silovita, da najdejo pot tudi v avtomobile, kleti in ostale prostore, zaprto okno zanje ni več ovira. A za to nadlogo bibličnih razsežnosti kot kaže ni kriv vsemogočni gospod, temveč lokalni kmet, velik piščančjerejec, ki je svojim delavcem zaukazal, da se morajo velike količine kokošjih iztrebkov znebiti na bližnjem polju. Menil je, da bodo dobri kot gnojilo. Na tone iztrebkov so nato na polje brez dovoljenja odlagali od poletja 2018 vse do marca 2019. Časnik Guardian poroča, da naj bi poleg iztrebkov odvrgli tudi veliko količino mrtvih kokoši in drobovja. S tem so ustvarili pogoje, v katerih se nadvse ugodno počutijo ličinke muh.

Kot iz grozljivke

Lokalni trgovci so že ostali brez repelentov, prebivalci pa si pri opisu dogajanja pomagajo kar z božjo besedo in njenimi svetopisemskimi nadlogami, ki naj bi prizadele Egipt. Če namreč gre verjeti Svetemu pismu, je četrta nadloga prinesla velike muhe, ki so jih bile polne vse egiptovske hiše, osma pa velike roje kobilic, ki jih toliko nikoli prej in nikoli pozneje ni bilo na enem mestu. Vaščani imajo občutek, da so zdaj deležni obeh nadlog hkrati. »Ne moreš niti obesiti perila ali odpreti oken, kaj šele, da bi šel iz hiše,« je za državno televizijo povedala ena od vaščank, druga je dodala, da z muhami, ki jih pomete v hiši, vsak dan ali dva napolni vedro. »Kot nekaj iz grozljivke,« pravijo.

Piščančjerejec krivdo zavrača

Zadevo zdaj preiskujejo pristojni organi. Polje so sicer že prekrili z zemljo, da muhe vanjo ne bi izlegale novih ličink, a s tem težave niso rešili. Druge kmete na območju zdaj skrbi, kakšna bo letošnja žetev, zdravstevni organi pa svarijo, da roji muh potencialno predstavljajo tudi tveganje za javno zdravje. Vodja na kokošji farmi na drugi strani pravi, da so kokošji iztrebki kar dobro gnojilo in da je to običajna praksa. »Boljše kot kemikalije. Le vreme nam ni naklonjeno. Ugodne pogoje za to, da so se muhe tako razmožile, je ustvarila vlažna pomlad, ki ji je sledilo nenadno povišanje temperatur,« trdi Maksim Maksimov. Krivdo zavrača tudi sam lastnik farme Andrei Savčenko. »Muhe obstajajo že milijone let, povsod so prisotne. Gre zgolj za vprašanje števila. Nihče mi ne bo dejal, kakšno je ustrezno število muh oziroma kakšna je mejna vrednost,« se brani piščančjerejec.