Zaostritev odnosov

Američani prepričani, da je incident v Omanskem zalivu zakrivil Teheran

J.P./STA
13. 6. 2019, 19.01
Posodobljeno: 13. 6. 2019, 20.53
Deli članek:

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je danes ostro obsodil kakršnekoli napade proti civilnim ladjam.

Reuters
Pred obalo Omanskega zaliva sta bila danes napadena dva tankerja, ki ju je zajel ogenj, posadki obeh ladij pa so morali evakuirati.

Ob tem je po napadih na dva tankerja v Omanskem zalivu posvaril, da si svet ne more privoščiti večjih konfrontacij v regiji. Zaradi incidenta se bo danes sestal Varnostni svet ZN.

Ameriški predsednik Donald Trump je obveščen o incidentu, je danes dejala njegova predstavnica Sarah Sanders. Ameriška vlada je dala na razpolago svojo pomoč in še naprej preučuje zadevo, je dodala. Evropska unija pa je posvarila pred nepremišljenimi dejanji in pozvala k zadržanosti. "Regija ne potrebuje dodatnih elementov destabilizacije in napetosti," je dejala tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU Federice Mogherini.

"Dejstva morajo biti ugotovljena in treba je pojasniti odgovornosti," je dejal Guterres. "Če je kaj, kar si svet ne more privoščiti, je večja konfrontacija na območju Perzijskega zaliva," je dodal.

Za zaprtimi vrati se bo še danes sestal Varnostni svet ZN, in sicer na prošnjo ZDA. 

Iranska kampanja

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je za napad obtožil Iran. Kot je dejal, gre za iransko kampanjo za povečanje napetosti z oviranjem pretoka nafte skozi Hormuško ožino.

"Neizzvani napadi predstavljajo jasno in takojšnjo grožnjo mednarodnemu miru in varnosti, brezobziren napad na prosto plovbo in nesprejemljivo kampanja povečevanja napetosti s strani Irana. Iran bi moral na diplomacijo odgovoriti z diplomacijo, ne s terorjem, prelivanjem krvi in izsiljevanjem. ZDA bodo branile svoje sile, interese in stale ob strani partnerjem ter zaveznikom pri varovanju svetovne trgovine in regionalne stabilnosti," je med drugim dejal Pompeo.

Napetosti med ZDA in Iranom so se sicer začele povečevati, ko je predsednik Donald Trump odstopil od iranskega jedrskega sporazuma in začel ponovno uvajati sankcije proti Teheranu. Ta za zdaj določila sporazuma še vedno spoštuje.

Evakuaciji 

Pred obalo Omanskega zaliva sta bila danes napadena dva tankerja, ki ju je zajel ogenj, posadki obeh ladij pa so morali evakuirati.

Norveška pomorska agencija je potrdila, da so na krovu naftnega tankerja Front Altair, ki je v lasti norveškega ladjarja Frontline, odjeknile tri eksplozije. Posadko 23 mornarjev so uspešno evakuirali, pri tem pa ni bil nihče poškodovan.

Napaden je bil tudi tanker Kokuka Courageous, ki ga upravlja japonsko podjetje. Tanker, ki tovori metanol, je prav tako zagorel, posadka 21 mornarjev pa se je z reševalnim čolnom uspešno rešila na bližnje plovilo, en človek je lažje poškodovan.

Do incidenta sicer prihaja v času zaostrovanja napetosti med ZDA in Iranom. Washington je že obtožil Teheran, da izvaja sabotažo na tankerje na območju. Stal naj bi tudi za napadom na štiri tankerje v pristanišču Fudžajra na obali Združenih arabskih emiratov prejšnji mesec. Iran vsakršno vpletenost zanika.