Herojsko

VIDEO: Redi se, da bi svojemu očetu daroval kostni mozeg in mu rešil življenje

A.S.
13. 6. 2019, 11.49
Posodobljeno: 13. 6. 2019, 11.54
Deli članek:

Zikuan je 11-letni kitajski deček. Je najstarejši otrok od treh v družini, njegovo početje pa je številnim orosilo oči. Zikuanov oče ima levkemijo, deček pa je imel premalo kilogramov, da bi mu lahko daroval kostni mozeg. Sedaj je več kot petkrat na dan, da bi zdravniki le opravili poseg.

Youtube (screenshot)
Pogumni Zikuan.

Kitajskega dečka označujejo kot heroja, potem ko je na svoja pleča prevzel reševanje očetovega življenja. Pred sedmimi leti so namreč očetu diagnosticirali levkemijo, njegovo zdravstveno stanje pa se je drastično poslabšalo. Edina rešitev je presaditev kostnega mozga. 

Potem ko so testirali vse potencialne darovalce, so odkrili, da je za to primeren zgolj Zikuan, ki je imel takrat deset let. Kljub letom je bil pripravljen pomagati svojemu očetu. Ker pa je imel zgolj 30 kilogramov, so zdravniki odklonili poseg. Tega bi opravili zgolj, če Zikuan pridobi 15 kilogramov. »Zdravniki so rekli, da moram imeti vsaj 45 kilogramov, idealna teža je 50 kilogramov. Tudi če boli, jem. Naša družina ne bi mogla prenesti izgube očeta,« je za kitajske medije povedal deček. 

Deček od takrat uživa vsaj pet obrokov na dan, na jedilniku pa sta predvsem meso in riž. Dnevni strošek prehranskih izdelkov je še bolj finančno obremenil družino, ki se je že pred tem mučila s pokrivanjem stroškov zdravljenja. Osnovna šola, ki jo obiskuje Zikuan, je tako organizirala dogodek na katerem so zbirali sredstva, da bi na velikodušni misiji pomagali njihovemu učencu.

Zikuan je že dosegel 45 kilogramov, vendar ne namerava odnehati, dokler na tehtnici ne pride do števke 50. Nekateri učenci se mu sedaj posmehujejo, da je debel, dečka pa to ne moti. Kot pravi je pomembno zgolj to, da očetu reši življenje.