klici na pomoč

Pred obalo Omana napadli dva tankerja

A.S./STA
13. 6. 2019, 11.04
Posodobljeno: 13. 6. 2019, 14.28
Deli članek:

Pred obalo Omanskega zaliva sta bila danes očitno napadena dva tankerja, ki ju je zajel ogenj, posadki obeh ladij pa so morali evakuirati. Za kakšne vrste incident je na tej zelo pomembni pomorski poti iz Perzijskega zaliva šlo, še ni jasno.

Reuters
Norveška pomorska agencija je potrdila, da je bil napaden naftni tanker Front Altair, ki je v lasti norveškega ladjarja Frontline.

Norveška pomorska agencija je potrdila, da je bil napaden naftni tanker Front Altair, ki je v lasti norveškega ladjarja Frontline. Na krovu ladje so odjeknile tri eksplozije, nakar je ladjo zajel požar. Posadko 23 mornarjev so uspešno evakuirali, pri tem pa ni bil nihče poškodovan.

Napaden je bil tudi tanker Kokuka Courageous, ki ga upravlja japonsko podjetje. Tanker, ki tovori metanol, je prav tako zagorel, posadka 21 mornarjev pa se je z reševalnim čolnom uspešno rešila na bližnje plovilo.

Lastnik ladje, podjetje Bernhard Schulte Shipmanagement je sporočilo, da je bila v napadu poškodovana desna stran ladje, ki pa ostaja na gladini in ni v nevarnosti, da bi potonila. Tudi tovor metanola naj ne bi bil poškodovan.

Kokuka Courageous naj bi bila sicer kakih 70 navtičnih milj od pristanišča Fudžajra, ki leži na obali Združenih arabskih emiratov, in le kakih 10 milj od obale Irana.

Na območju naj bi bile sicer ladje ameriške pete flote, ki naj bi pomagale pri reševanju in preiskovale incident. Prav tako naj bi bila na območju iranska mornarica, ki je pred tem sporočila, da je rešila več kot 40 mornarjev. Iranski zunanji minister Džavad Zarif je poleg tega izrazil zaskrbljenost zaradi "zelo sumljivih napadov".

Do incidenta sicer prihaja v času zaostrovanja napetosti med ZDA in Iranom. Washington je že obtožil Teheran, da izvaja sabotažo na tankerje na območju. Stal naj bi tudi za napadom na štiri tankerje v pristanišču Fudžajra na obali Združenih arabskih emiratov prejšnji mesec. Iran vsakršno vpletenost v to zanika.