Mehiški zunanji minister Marcelo Ebrard je pojasnil, da ima njegova država 45 dni časa, da dokaže, da je sposobna zajeziti tok migrantov na svoji južni meji. Zato bo na mejo z Gvatemalo poslala 6000 pripadnikov svoje nacionalne garde.

Če ta načrt ne bo uspel, bo Mehika razglašena za varno tretjo državo. To pomeni, da bodo morale že tamkajšnje oblasti obravnavati prošnje za azil.

ZDA so to zahtevale že takoj, Mehika pa je to zavračala. Washingtonu so predlagali, da določijo časovno obdobje, v katerem bodo ugotovili, ali bodo mehiški ukrepi učinkoviti. Če ne bodo, pa bodo znova sedli za mizo in sprejeli morebitne dodatne ukrepe.

Dogovor je nehote razkril tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je sicer dejal, da gre za tajni dokument. Z novinarji zato ni želel govoriti o podrobnostih, a je z dokumentom med govorom pred Belo hišo mahal po zraku, mediji pa so ga fotografirali in razbrali podrobnosti.

S tem, ko sta državi pretekli teden dosegli dogovor o migracijah, se je Mehika izognila carinam, s katerimi ji je grozil ameriški predsednik Donald Trump. Če državi ne bi dosegli dogovora, bi Washington v začetku tega tedna proti Mehiki uvedel petodstotne carine na izvoz v ZDA, nato pa jih povečeval po pet odstotnih točk do 25 odstotkov.