Odstrel

Na mizi interventni zakon o odvzemu medveda in volka

B.K./STA
10. 6. 2019, 20.14
Posodobljeno: 10. 6. 2019, 21.39
Deli članek:

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vladi predlaga sprejem interventnega zakona o odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave z omejeno veljavnostjo.

Profimedia
Volkovi v Sloveniji so del dinarsko-balkanske populacije, ki je po podatkih Evropske komisije med letoma 2012 in 2016 štela približno 4000 volkov.

Kot je v ponedeljek na svojih spletnih straneh objavilo ministrstvo za kmetijstvo, imajo državljani z medvedi in volkovi težave. "Poudarjamo, da so zadnje obdobje zveri spremenile način obnašanja, ki predstavlja neposredno grožnjo za prebivalce," so zapisali na ministrstvu.

Vlada bo imela predlog interventnega zakona na dnevnem redu v kratkem. "Čim prej poskušamo priti do interventnega odstrela," je po koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju povedala ministrica Aleksandra Pivec. "Zaradi številnih apelov kmetov smo se odločili, da vložimo interventni zakon ob podpori predsednika vlade in nenasprotovanju ministrstva za okolje," je dodala.

Za interventni zakon so koalicijski poslanci, predsedniki strank in generalni sekretarji ter vladna ekipa danes pripravili vse potrebne pravne in strokovne podlage. "Poskušamo ga čim prej spraviti čez vladno potrditev in postopke v DZ ter čim prej priti do interventnega odstrela, da se ne zgodi še kakšna dodatna žrtev," je dejala ministrica.

Z interventnim zakonom se predlaga zgolj izredni odstrel medvedov in volkov, da se zmanjša prenamnožena populacija, je povedala. Trenutno je v Sloveniji 12 tropov s po pet do desetimi volkovi ter 1000 medvedov.

Glede predvidenega odstrela je povedala, da gre za enake številke kot v zadnji odredbi, ki jo je zadržalo upravno sodišče - torej odstrel 175 medvedov plus 25 predvidenih izgub v prometnih in drugih nesrečah ter odvzem 11 volkov. Interventni zakon naj bi veljal do septembra 2020.

Vlada odvzem medvedov in volkov iz narave vsako leto ureja z odloki. Za letošnjo sezono odstrela volka po dveh sodbah upravnega sodišča ni predvidela, na podlagi ocene zavoda za gozdove je predvidela le odvzem 200 medvedov iz narave, a se odstrel ne izvaja, saj je upravno sodišče odpravilo in v ponovni postopek vrnilo prilogo odloka, v kateri sta določena število in prostorska razporeditev odvzema medvedov iz narave.