Dan D

FOTO: Vsi so se podpisali spodaj, le Trump na vrhu

B.K.
9. 6. 2019, 21.10
Deli članek:

Evropski voditelji in ameriški predsednik so 75. obletnico izkrcanja zavezniških sil na obalah Normandije obeležili v četrtek, v britanskem Portsmouthu.

Reuters
Trumpov ogromen podpis je svetovno znan.

Ob obletnici so voditelji podpisali tudi izjavo, v kateri so obljubili, da bodo zagotovili, da »žrtve v preteklosti ne bodo nikoli zaman.«

»Danes stojimo tukaj, da počastimo spomin na tiste, ki so na dan D plačali največjo žrtev, in na milijone moških in žensk, ki so med drugo svetovno vojno, največjim konfliktom v zgodovini, izgubili svoja življenja,« je pisalo v izjavi, ki so jo podpisali voditelji.

15 voditeljev je izjavo podpisalo na njenem dnu, kakor je to navada, a ameriški predsednik Donald Trump je znova hotel biti nekaj posebnega. Izjavo je podpisal v zgornjem levem kotu.

Profimedia
Izjavo je podpisalo 16 svetovnih voditeljev. Vsi spodaj, le Trump na vrhu.

Ko so fotografije izjave prišle v javnost, so si ameriškega predsednika spet privoščili na družbenih omrežjih. »Uganite, kateri svetovni voditelj se je podpisal na vrhu, medtem ko so se vsi ostali podpisali na dnu?« je denimo zapisal eden izmed urednikov časnika The Times.

Zavezniške sile so se na obalah Normandije izkrcale 6. junija 1944. V največjem izkrcanju v zgodovini je bilo ubitih približno 2.500 ameriških, 2.700 britanskih in 950 kanadskih vojakov.

Reuters