Po pričakovanjih bo na volitvah slavil začasni predsednik Kasim-Žomart Tokajev, ki je znan po svojih tesnih stikih z Moskvo in Pekingom.

Nekdanji dolgoletni predsednik parlamenta je tudi izbranec dosedanjega in prvega predsednika samostojnega Kazahstana po razpadu nekdanje Sovjetske zveze, 78-letnega Nursultana Nazarbajeva, ki je marca nepričakovano odstopil. Po prevzemu začasnega predsednikovanja je Tokajev med drugim nemudoma sprejel odločitev, da prestolnico Astano, ki jo je bolj ali manj ustvaril prav Nazarbajev, preimenuje v Nursultan.

66-letni Tokajev je karierni diplomat in politik, ki je študiral tako v Moskvi kot v Pekingu. V 90. letih minulega stoletja je bil pet let zunanji minister, nato je bil ob prehodu v novo tisočletje tri leta predsednik kazahstanske vlade in nato pet let državni sekretar. Predsednik parlamenta je postal leta 2007.

Kasim Jomart Tokajev
Profimedia
Kasim Žomart Tokajev

Vseh šest protikandidatov je za razliko od Tokajeva, ki so ga javno podprli glasbeni in filmski zvezdniki ter ima za seboj ves politični ustroj države, javnosti skorajda neznanih. Za predsedniški stolček se med drugim potegujeta novinar Amiržan Kosanov, ki velja za kandidata opozicije, in Danija Jespajeva, kandidatka provladne stranke, ki je prva ženska v zgodovini samostojnega Kazahstana, ki se poteguje za mesto predsednice.

Volišča bodo odprta od 7. do 20. ure po lokalnem času, objavo začasnih rezultatov so napovedali za 10. ali 11. junij.

Volilno pravico ima 11,8 milijona Kazahstancev.

Na zadnjih volitvah leta 2015 je Nazarbajev, ki je bil predsednik države vse od leta 1990, dobil skoraj 98 odstotkov podpore.