Tarife

Carin vendarle ne bo: ZDA in Mehika dosegli dogovor o migracijah

B.K./STA
8. 6. 2019, 08.26
Posodobljeno: 8. 6. 2019, 08.27
Deli članek:

ZDA in Mehika sta dosegli dogovor o migracijah, s čimer se je Mehika izognila carinam, s katerimi ji je grozil ameriški predsednik Donald Trump. Če državi ne bi dosegli dogovora, bi Washington v ponedeljek proti Mehiki uvedel petodstotne carine na izvoz v ZDA.

Profimedia
Ograja na meji med Mehiko in ZDA.

"Vesel sem, da vas lahko obvestim, da so ZDA sklenile podpisan sporazum z Mehiko. Carine proti Mehiki, ki bi morale začeti veljati v ponedeljek, so tako za nedoločen čas umaknjene," je na Twitterju sporočil Trump.

"Mehika je v zameno pristala, da bo sprejela odločne ukrepe za zajezitev migrantskega vala skozi Mehiko in do naše južne meje. S tem se bo precej zmanjšalo ali ustavilo nezakonito priseljevanje iz Mehike v ZDA," je dodal ameriški predsednik.

Mehiški zunanji minister Marcelo Ebrard je potrdil dogovor in sporočil na Twitterju: "ZDA v ponedeljek ne bodo uvedle carin. Hvala vsem ljudje, ki so nas podpirali, s čimer so pokazali veličino Mehike."

Trump je Mehiki zagrozil s petodstotnimi carinami na izvoz v ZDA, če ne ustavi migrantov iz Srednje Amerike na poti v ZDA. Te carine bi potem višal vsak mesec po pet odstotnih točk tja do 25 odstotkov.