Nevihta Miguel

Močna nevihta v Franciji prevrnila reševalni čoln in zahtevala tri življenja

A.S.
7. 6. 2019, 17.04
Posodobljeno: 7. 6. 2019, 17.56
Deli članek:

Zaradi nevihte Miguel se je ob zahodni obali Francije prevrnil reševalni čoln, umrli so trije člani posadke. Vetrovi nevihte Miguel sicer dosegajo povprečno hitrost 129 kilometrov na uro.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Trije preminuli so bili del sedmih članov posadke na reševalnem čolnu, ki je bil na poti k drugi ladji, ki se je znašla v težavah, potem ko je območje zajela nevihta Miguel. Štirje člani posadke so uspeli odplavati do obale. Pri iskanju žrtev pa je sodelovalo več kot 60 reševalcev in trije helikopterji, piše BBC.

"Morje je bilo grozno," je povedal župan Yannick Moreau. "Na čolnu je bilo sedem članov posadke in trije so umrli. To je velik šok za nas in za celo mesto," je dodal.

Vetrovi do 147 kilometrov na uro so pred tem divjali na področju severne Španije, sedaj pa so vremenske neprilike dosegle tudi Francijo. Gre za nenavadno nevihto, ki je omenjeni državi zadela ob začetku poletne turistične sezone. Najmočnejše sunke vetra so zabeležili v četrtek in sicer v regiji Astruja na severozahodu Španije. Iz Galicije pa poročajo o škodi, nevihta je namreč poškodovala nekatere objekte.

Zaradi močnega vetra in nevarnosti padajočih dreves za deset francoskih departmajev velja drugi najvišji oranžni alarm. 

Preverjali škodo in našli laboratorij kokaina

Oranžni alarm velja tudi za vzhod Nizozemske, kjer prav tako svarijo pred močnim deževjem in vetrom s hitrostjo do 100 kilometrov na uro. Nizozemski policisti so zaradi podrtega drevesa po naključju odkrili enega največjih laboratorijev za proizvodnjo kokaina. Ko so šli preverit škodo, ki jo je povzročilo podrto drevo, so postali pozorni na nenavaden vonj in smeti v bližini, kar jih je privedlo do odkritja laboratorija.