Mihail Gorbačov, zadnji predsednik in grobar Sovjetske zveze, se je javil ruskim medijem, potem ko so ti izvedeli, da je že dlje časa v bolnišnici, zaradi dolgotrajnih zdravstvenih problemov. Za tiskovno agencijo RIA novosti je Gorbačov dejal, da mu je "kar težko", saj naj bi izbruhnila bolezen, "ki se je nabirala že dlje časa". "A prehitro je, da bi lahko rekel, da sem videl luč na koncu tunela. Ne vidim je še," je malo za šalo, malo za res dejal 88-letnik.

Navedbe je takoj za tem omilil njegov tiskovni predstavnik Vladimir Poljakov, ki je zavrnil namigovanja, da naj bi bil njegov šef hospitaliziran. Po Poljakovih besedah so ga novinarji dobili nepripravljenega, ravno ko je šel na rutinski pregled v bolnišnico. Gorbačovu se sicer res poznajo njegova leta, a njegovo stanje ni katastrofalno, je poudaril Poljakov. Nekdanji sovjetski voditelj naj bi večino časa preživel v pisarni, kjer piše novo knjigo.

Mihail Gorbačov
Profimedia
Mihail Gorbačov na proslavi ob dnevu zmage, 9. maja letos.

Gorbačov je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja liberaliziral politike Sovjetske zveze, kar je sčasoma privedlo do njenega razpada.