Napad ali podtikanje?

Kdo je resnično napadel tankerje v Omanskem zalivu?

B.K.
7. 6. 2019, 08.22
Posodobljeno: 7. 6. 2019, 08.37
Deli članek:

Preiskovalci Združenih arabskih emiratov, Saudove Arabije in Norveške za nedavni napad niso neposredno obtožili Irana.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Napade na štiri tankerje pred obalo emirata Fudžajra, ki leži v Omanskem zalivu, je najverjetneje izvedel "državni akter", kaže poročilo preiskave, ki so jo izvedli Združeni arabski emirati, Saudova Arabija in Norveška. Vendar pa za zdaj ni nobenih dokazov, da bi bil zanje odgovoren Iran, poročajo tiskovne agencije.

Napadi so bili namreč "del zapletene in usklajene operacije, ki jo je izvedel akter z veliko operativno zmogljivostjo, najverjetneje državni akter", so po poročanju STA v četrtek poudarili predstavniki omenjenih treh držav pri ZN.

Začetne ugotovitve preiskave, ki so jo vodili Združeni arabski emirati, so tudi pokazale, da so napadi "zahtevali obveščevalne zmogljivosti za namerno izbiro štirih tankerjev izmed skoraj 200 različnih plovili, ki so bili v času napadov zasidrani pred Fudžajro", so poudarili v poročilu, ki so ga predstavili članom Varnostnega sveta ZN.

Reuters
Svetovalec predsednika ZDA za nacionalno varnost John Bolton.

ZDA so doslej za napade na štiri ladje krivile Iran. Ameriški svetovalec za državno varnost John Bolton je tako 29. maja dejal, da so napadi vključevali "morske mine, ki so skoraj zagotovo iz Irana." Teheran je obtožbe odločno zavrnil, opozoril na domnevno podtikanje krivde in pozval k temeljiti preiskavi dogodka.

V pogovoru z novinarji po predstavitvi preiskave, je sicer ambasador Saudove Arabije pri ZN Abdalah al Moualimi dejal, da Rijad za napade vendarle krivi Iran. "Verjamemo, da odgovornost za to akcijo leži na ramenih Irana. Verjamemo, da je dovolj dokazov, ki kažejo na to." Zakaj teh dokazov v poročilu preiskave niso omenili, ni povedal.