onesnaženje

Ljudje zaužijemo vsaj 50.000 plastičnih delcev na leto

B.K.
9. 6. 2019, 11.29
Deli članek:

Dolgoročni učinki uživanja plastike na zdravje še niso znani.

Profimedia
Mikroplastika iz embalaže prehaja v živila.

Povprečen človek letno zaužije vsaj 50.000 delcev mikroplastike na leto, podobno število jih tudi vdihne, kaže prva študija človeškega uživanja plastične nesnage.

Resnično število bi lahko bilo še mnogo višje, opozarjajo v raziskavi objavljeni v znanstveni reviji Enviromental Science and Technology, saj so doslej uspeli analizirati le majhen delež vse hrane. Najbolj problematična je voda v plastenkah. Redno uživanje vode v plastenkah namreč drastično zviša množino zaužitih delcev mikroplastike.

Revija Zarja
Mikroplastika je vseprisotna v svetovnih oceanih.

Dolgoročni učinki na zdravje še niso znani, kar je morda najbolj strašljivo. Plastika bi sicer lahko izločala strupene substance, nekateri delci pa so dovolj majhni, da lahko prodrejo v človeško tkivo in sprožijo reakcije imunskega sitema.

Mikroplastično onesnaženje je učinek procesa razgrajevanja plastičnih smeti in se pojavlja povsod po svetu. Raziskovalci so mikroplastične delce našli povsod: v zraku, prsti, sladki in slani vodi. Našli so jo v rekah, na dnu oceanov, celo v pivu. Oktobra so prvič potrdili, da se mikroplastični delci nahajajo tud v človeškem blatu, kar kaže na to, da delce redno uživamo.