Ukrep

Na Hrvaškem nove kamere za nadzor prometa. Vrag je vzel šalo, saj vidijo vse, tudi uporabo mobilnega telefona in nepripetega voznika

J.P.
5. 6. 2019, 11.32
Posodobljeno: 5. 6. 2019, 11.32
Deli članek:

V prvi četrtini letošnjega leta so hrvaški policisti pri prehitri vožnji zasačili 89.388 voznikov. Prekomerna hitrost je bil vzrok za 90 prometnih nesreč.

Profimedia
Hrvaškim policistom bo do konca leta 2021 na razpolago 225 kamer v skupni vrednosti skoraj 10 milijonov evrov (fotografija je simbolična).

Nove kamere za nadzor prometa, ki jih pooblaščeno podjetje te dni namešča na 122 lokacijah na Hrvaškem, bi lahko, ocenjuje njihovo ministrstvo za notranje zadeve, pri prekoračitvah hitrosti onemogočile vsakršno prevaro. Slabosti menda nimajo, hrvaški Index navaja tamkajšnje policiste. Kamere bodo redno premeščali.

Trikrat večja zmogljivost

Na hrvaškem ministrstvu za notranje zadeve pravijo, da je slika dovolj kvalitetna, da lahko prepoznajo obraz voznika. Tako ne bo več mogoče lagati, kdo je sedel za volanom, ko je bil narejen prekršek. A ne le to. Naprave, takih bo 59, bodo zaznale hitrost, videti bo mogoče tudi, ali je bil voznik med vožnjo pripet in če je uporabljal mobilni telefon. Kamere omogočajo tudi hranjenje posnetka, kar bo preiskovalcem prišlo še posebej prav pri ugotavljanju sosledja dogodkov, ki so vodili do prometne nesreče. Ponašajo se tudi z boljšim nočnim vidom. Na koncu pa je tu še logistični vidik: brezžični prenos podatkov. Kar pomeni, da bo mogoče do njih dostopati iz logističnih centrov ministrstva, medtem ko so morali v preteklosti biti v bližini naprave, da so jih lahko prevzeli. Kamere sicer snemajo na 100 in fotografirajo na 35 metrov.

Ko bo namera realizirana, bodo po njihovi oceni policisti imeli "trikrat večjo zmogljivost za obravnavo prometnih prekrškov".

59 do konca leta

Hrvaški mediji poročajo, da gre za kamere visoke ločljivosti z 20 milijoni slikovnih pik in s polno velikostjo senzorja, ki lahko istočasno snemajo več vozil. Kamere so sicer sad dela švedsko-nizozemske skupine Sensys Gatso.

Kamere bodo stale na mestih, kjer je promet – predvsem tovorni – še posebej številčen in omejitve pogosto prekoračene. Namestili naj bi jih do konca leta.

Hrvaškim policistom bo do konca leta 2021 na razpolago 225 kamer v skupni vrednosti 75 milijonov kun (skoraj 10 milijonov evrov).