Hrvaška

Razkol v Živem zidu zaradi poslanskih stolčkov v Evropskem parlamentu

B.K.
5. 6. 2019, 09.51
Posodobljeno: 5. 6. 2019, 09.56
Deli članek:

Hrvaška aktivistična politična stranka Živi zid, ki ima v hrvaškem saboru tri poslance, na nedavnih Evropskih volitvah pa je osvojila en mandat, je očitno tik pred razkolom.

Profimedia
Predsednik stranke Ivan Sinčić z ženo in podpredsednico stranke Vladimiro Palfi.

Predsednik stranke Živi zid, 29-letni Ivan Sinčić je suspendiral člana stranke in poslanca v saboru 47-letnega Branimira Bunjaca, ker ta svojega mandata za evropski parlament ni želel predati kolegu Tihomirju Lukaniću.

Pred volitvami so v stranki namreč sklenili dogovor: v Bruselj gre Lukanić, ki je tudi prvi na volilni listi. Če ga kdo prehiti s preferenčnimi glasovi, se ta svojemu mandatu odpove v prid Lukaniću. Tega sta po številu preferenčnih glasov prehitela tako Sinčić, ki jih je zbral največ, kot Bunjac, ki jih je zbral dovolj za drugo mesto. Sinčić se je nato mandatu odpovedal, Bunjac pa ne. Tako Lukanić ne more prevzeti svojega mandata, kakor so se pred volitvami dogovorili v stranki.

YouTube
Poslanec hrvaške stranke Živi Zid Branimir Bunjac.

"Pred volitvami smo se dogovorili o strategiji, da v [Evropski] parlament ne gre nihče izmed zastopnikov v saboru. Tak je bil dogovor, tako je bila sestavljena lista, takšna je bila kampanja, tako smo tudi komunicirali z javnostjo," je na torkovi novinarski konferenci dejal predsednik stranke Živi zid Sinčić. "Medtem se je zgodilo, da je Branimir Bunjac ta dogovor izigral. Zaradi preferenčnih glasov je bila lista izglasovana na tak način, da ne morem predati svojega mandata kolegu Lukaniću, kakor je bilo na začetku dogovorjeno. Žal kolega Bunjac vidi v Evropskem parlamentu sebe."

Lukanić se tako lahko za mandat evropskega poslanca obriše pod nosom. A tudi Bunjac Bruslja ne bo videl. "Ideja je bila, da profiliramo in rotiramo novih pet ljudi. Dogovor je zdaj onemogočen, a smo našli alternativno rešitev. To je, da grem do parlamentarnih volitev v Evropski parlament jaz, kasneje pa bomo videli, kako se bo razvila situacija," je še dejal Sinčić.

Alternativna rešitev: čistka

Včeraj zvečer pa naj bi vrh stranke "alternativno rešitev" še dodelal. Sinčić naj bi namreč iz stranke izključil Bunjaca, ki naj bi moral zapustiti tudi svoj poslanski stolček v saboru. Tam naj bi ga zamenjala podpredsednica stranke, Sinčićeva žena Vladimira Palfi. Palfi bi tako zasedla stolček v Zagrebu, Sinčić v Bruslju, Bunjac pa bi se moral od politike zaenkrat posloviti.

Profimedia
Ustanovitelj Živega zidu Ivan Pernar.

Ustanovitelj stranke zagrozil z izstopom

A suspenz Bunjaca je razjezil ustanovitelja gibanja Živi zid in prav tako poslanca v saboru, 33-letnega Ivana Pernarja. Ta je v torek zvečer na facebooku objavil posnetek, v katerem trdi, da je Palfi tista, ki vleče kadrovske niti iz ozadja in vnaša razdor v stranko. "Spoštovano članstvo Živega zidu, zdaj je vse na vas," je dejal Pernar, ki je članstvo pozval, naj pritisne na vodstvo stranke. "Vi morate vršiti pritisk na Vladimiro Palfi, da se Branimira Bunjaca politično ne likvidira. Če se Bunjaca politično likvidira bom jaz odšel iz Živega zidu, ga pustil v rokah gospe Palfi in njenega moža in naj [s stranko] počneta kar hočeta. /.../ Kolegici Vladimiri želim samo reči: ne moreš dobiti vsega kar hočeš. Ne moreš kolega Bunjaca vreči iz sabora. Če boš storila to, bom jaz ustanovil svojo stranko," je na posnetku dejal Pernar.