Spletna kampanja

Johnson začel boj za mesto predsednika: Mu bo uspelo naslediti Mayevo?

A.S./STA
3. 6. 2019, 15.07
Posodobljeno: 3. 6. 2019, 15.07
Deli članek:

Nekdanji britanski zunanji minister Boris Johnson je danes začel spletno kampanjo v boju za naslednika britanske premierke Therese May na čelu britanske konservativne stranke.

Profimedia
Boris Johnson

"Čas je za uresničitev brexita in poenotenje naše fantastične države. Upam, da me boste podprli," je Johnson zapisal na Twitterju, kjer je delil tudi povezavo do videoposnetka svoje kampanje. V videu je napovedal, da bo Velika Britanija 31. oktobra izstopila iz Evropske unije z ali brez dogovora.

Kampanjo je sprožil ravno na dan, ko je državniški obisk na Otoku začel ameriški predsednik Donald Trump, ki ga ima za tesnega prijatelja. Trump je nedavno dejal, da bi bil Johnson odličen britanski premier. Ob tem je Britancem predlagal, naj se pripravijo na brexit brez dogovora. 

Brexit bo ena ključnih tem v boju za naslednika Mayeve, ki je napovedala, da bo v petek odstopila s položaja vodje stranke, premierske dolžnosti pa bo opravljala, dokler stranka ne bo dobila novega predsednika. Postopek izbire novega predsednika se bo uradno začel prihodnji ponedeljek.

Reuters
Slovo je Thereso May ganilo do solz.

Najprej bo 313 poslancev iz vrst vladajoče stranke opravilo več krogov glasovanja, pri čemer bo v vsakem krogu iz bitke izpadel kandidat z najmanjšim številom glasov. Poslanci bodo glasovali, dokler ne bosta ostala samo dva kandidata. Kdo bo postal predsednik stranke, pa bo odločilo okoli 125.000 članov stranke. Novega vodjo, ki bo predvidoma postal tudi novi britanski premier, naj bi britanski konservativci dobili do konca julija.

Doslej je kandidaturo uradno napovedalo 13 konservativnih poslancev. Poleg Johnsona imata največ možnosti še zunanji minister Jeremy Hunt in minister za okolje Michael Gove.

Vidnejši člani stranke sicer v zadnjih dneh vse glasneje pozivajo k poenostavitvi postopka in opozarjajo, da bi lahko zaradi velikega števila kandidatov nastala zmeda.