Nasilje

Protesti v Sudanu terjali smrtne žrtve

A.S./STA
3. 6. 2019, 09.46
Posodobljeno: 3. 6. 2019, 14.08
Deli članek:

Število mrtvih v današnjih protestih v Sudanu se je po navedbah krovne organizacije sudanskih sindikatov (SPA) povzpelo na 13. Hkrati je vojska zanikala, da bi na silo razgnala protestnike.

Reuters
Sudanska vojska je aprila strmoglavila dolgoletnega predsednika Omarja al Baširja, ki je bil na oblasti tri desetletja. Udar je sledil večmesečnim množičnim protestom, ki se nadaljujejo tudi po udaru.

Voditelji protestnikov so se že odzvali s pozivom k protestnim shodom.

Centralni odbor sudanskih zdravnikov (CCSD), za katerega velja, da je blizu protestnikom, je v sporočilu za javnost navedel, da so varnostne sile v zgodnjih jutranjih urah poskušale nasilno razgnati protestnike in povzročile pokol ter ubile pet mirnih protestnikov. Dodali so, da naj bi bilo po navedbah očividcev žrtev še več, a je potrebno to še uradno potrditi. Prav tako naj bi bilo več ljudi ranjenih in v kritičnem stanju.

Britanki veleposlanik v Sudanu Irfan Siddiq je na Twitterju objavil, da je zelo zaskrbljen zaradi strelov, ki jih je bilo slišati.

Ameriško veleposlaništvo v Kartumu pa je pozvalo k ustavitvi napadov na protestnike. "Napadi sudanskih varnostnih sil na protestnike in druge civiliste so napačni in se morajo prenehati," je na Twitterju sporočilu veleposlaništvo. "Odgovornost je na strani prehodnega vojaškega sveta. Prehodni svet na more odgovorno voditi sudanskega naroda," so dodali.

Po poročanju arabske televizije Al Džazira, je opozicija v Sudanu pozvala k civilni nepokorščini. Po navedbah opozicije je sedeči protest potekal mirno, protestniki pa tudi niso izzivali vojske.

Po navedbah očividcev naj bi sile v policijskih uniformah pred sedežem generalštaba sudanske vojske, kjer poteka sedeči protest, poskušale pregnati protestnike. Prav tako naj bi bilo od tam slišati strele in videti oblak dima.

Sudanska vojska je aprila strmoglavila dolgoletnega predsednika Omarja al Baširja, ki je bil na oblasti tri desetletja. Udar je sledil večmesečnim množičnim protestom, ki se nadaljujejo tudi po udaru. Vse od udara si vojska in opozicija prizadevata za sestavo prehodne vlade, a so pogajanja o tem nedavno propadla.