Svet

Srbska premierka "nezaželena oseba" na Kosovu

B.K./STA
30. 5. 2019, 18.55
Posodobljeno: 30. 5. 2019, 18.56
Deli članek:

Kosovski zunanji minister Behgjet Pacolli je danes srbsko premierko Ano Brnabić zaradi njenih "rasističnih izjav" razglasil za persono non grata na Kosovu. Brnabićeva je namreč v sredo dejala, da je kosovski voditelji "prišli iz gozda".

Reuters
Srbska premierka Ana Brnabić.

"Srbski premierki ne bom dovolil vstopa na Kosovo, dokler bo ohranjala rasistično in nezakonito ideologijo proti kosovskemu ljudstvu," je na Facebooku zapisal Pacolli.

Za to se je odločil, potem ko je Brnabićeva v sredo dejala, da so kosovski voditelji "najslabša vrsta populistov" in da so to "ljudje, ki so dobesedno prišli iz gozda". "To so teroristi, ki niso bili obsojeni," je še povedala.

Kosovski predsednik Hashim Thaci, premier Ramush Haradinaj in predsednik kosovskega parlamenta Kadri Veseli so namreč vsi nekdanji vodje Osvobodilne vojske Kosova, ki se je v letih 1998 in 1999 borila proti srbskim silam. Beograd jih označuje za vojne zločince.

Izjave srbske premierke je obsodil tudi Thaci, ki je dejal, da "to znova kaže na patološko sovraštvo trenutnega srbskega režima do državljanov Kosova".

Odnosi med Prištino in Beogradom so se v torek znova nekoliko zaostrili, potem ko so kosovski specialci na severu Kosova v okviru operacije proti organiziranemu kriminalu aretirali več deset oseb, večinoma Srbov in Bošnjakov. Razmere so se že v sredo umirile.