Sodna reforma

Orban stopil korak nazaj, da bi se izognil izobčenju iz sredine

B.K./STA
30. 5. 2019, 18.14
Posodobljeno: 30. 5. 2019, 18.14
Deli članek:

Madžarski nacionalistični premier Viktor Orban je nepričakovano odstopil od načrtov za vzpostavitev novih upravnih sodišč, ki so v Evropi sprožili zaskrbljenost za neodvisnost madžarskega pravosodja.

Profimedia
Viktor Orban

"Vlada predlaga parlamentu, da za nedoločen čas preloži uvedbo sistema upravnih sodišč," je danes na novinarski konferenci v Budimpešti sporočil vodja kabineta madžarskega premierja Gergely Gulyas.

Pravosodna reforma, ki jo je decembra lani potrdil madžarski parlament, je predvidevala ustanovitev administrativnih oziroma upravnih sodišč, ki naj bi začela delovati do leta 2020. Sodišča naj bi razsojala v sporih glede odnosov v javni upravi in z njo. Tako bi denimo odločala o pritožbah na izide volitev in odločitvah nadzornikov medijev.

Ker naj bi jih nadzoroval pravosodni minister, kritiki menijo, da bi Orban z upravnimi sodišči okrepil politični nadzor nad sodišči in vzpostavil vzporedni sodni sistem.

Analitiki v Budimpešti najnovejšo potezo Orbanove vlade povezujejo z izidi evropskih volitev. Orban je računal, da se bodo desničarski populisti po volitvah znatno okrepili, a ker se njegova pričakovanja niso uresničila, spet išče bližino največje evropske politične družine, desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP). Ta je njegovemu Fideszu ob strinjanju te stranke marca zamrznila članstvo.