Davki

Salvini pripravljen razdreti vlado

B.K.
30. 5. 2019, 16.22
Posodobljeno: 30. 5. 2019, 16.25
Deli članek:

Če druga vladna stranka ne bo podprla Salvinijeve davčne reforme, se v Italiji obetajo nove volitve.

Reuters
Matteo Salvini bo svoje dosegel tako ali drugače.

Podpredsednik italijanske vlade in vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini je dejal, da si želi ohraniti koalicijsko vlado z Gibanjem pet zvezd, a je pripravljen koalicijo razdreti, če Gibanje ne bo potrdilo njegovega predloga enotne davčne stopnje, poroča Bloomberg.

Salvini je o tem za zaprtimi vrati obvestil poslance svoje stranke. Po poročanju neimenovanih prisotnih jim je dejal tudi, da lahko koalicija zdrži še štiri leta, lahko pa je bo konec že v treh mesecih.

Salvinijeva Liga in Gibanje pet zvezd sta v koalicijsko vlado stopili konec maja lani. Doslej jima je uspelo ohranjati nestabilno koalicijo, predvsem zaradi skupne evroskeptične drže in kritike italijanske etablirane politike. Na drugih področjih stranki nimata dosti skupnega.

Salvinijev zaupnik obsojen zaradi poneverb

Medtem je sodišče v Genovi namestnika prometnega ministra Edoarda Rixija, ki velja za tesnega Salvinijevega zaupnika, zaradi poneverb obsodilo na tri leta in pet mesecev zapora. Sodišče je Rixiju poleg zaporne kazni izreklo tudi dosmrtno prepoved opravljanja javne službe in zaplembo 56.800 evrov.

Rixija, politika Lige, je obtožnica bremenila, da je med letoma 2010 in 2012 javni denar porabil za zasebne izdatke, med drugim potovanja in obiske restavracij. Na tak način naj bi se Rixi okoristil za 20.000 evrov. Del vsote je medtem sicer vrnil, a to ne izniči njegove odgovornosti, je poudaril sodnik.

Poleg Rixija se mora v istem sodnem procesu zagovarjati še 19 članov regionalnega parlamenta Ligurije, katerega član je bil v preteklosti tudi Rixi.