Obisk

Odnosi z Rusijo so dobri, enaka stališča tudi glede Balkana

B.K./STA
29. 5. 2019, 14.28
Posodobljeno: 29. 5. 2019, 15.39
Deli članek:

Na delovnem obisku v Sloveniji se je ustavil zunanji minister Ruske federacije Sergej Lavrov. Popoldan se je sestal s slovenskim kolegom Mirom Cerarjem, po zaključku sestanka pa sta oba ministra potrdila dobre odnose med državama.

MZZ
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov se mudi na dvodnevnem delovnem obisku v Sloveniji.

Pri zunanjih vprašanjih sta Lavrov in Cerar poudarila kritično situacijo na relaciji Priština-Beograd, kjer so se včeraj razmere še dodatno zaostrile, po akciji kosovske policije, v kateri so bili aretirani srbski državljani Kosova.

Lavrov je dejal, da so zaostritev izzvali tisti, ki si želijo Balkan spremeniti v "sanitarni kordon", uperjen proti Rusiji. "Takšne provokacije gredo na roko tistim, ki si želijo spremeniti Balkan v 'sanitarni kordon' proti Rusiji," je dejal ruski zunanji minister. Po njegovih besedah sta za tovrstno dogajanje kriva tudi EU in Nato, s svojo popustljivo politiko do Kosova.

Da je bila včerajšnja operacija kosovske policije neustrezna, se je strinjal tudi Cerar: "Menim, da je treba v tem času, ko si vsi prizadevamo za stabilnost na Balkanu, za dialog med Srbijo in Kosovom, ravnati zelo pazljivo. Ne sprožati takšnih akcij, ki lahko rušijo možnost tega dialoga, ki lahko rušijo stabilnost v regiji."

Ministra sta govorila tudi o drugih mednarodnih izzivih, kot so terorizem, kriza v Siriji in Libiji, stopnjevanje napetosti med ZDA in Iranom ter odnosi s Kitajsko. Cerar je pri tem posebej izpostavil eno najhujših humanitarnih kriz na svetu v Jemnu, kjer je po njegovih besedah treba storiti vse za končanje konflikta in reševanje te humanitarne katastrofe.

Ministra sta se dogovorila tudi glede prvega obiska predsednika vlade Marjana Šarca, ki se bo z gospodarsko delegacijo v Moskvi ustavil sredi septembra. Še pred tem bo junija sanktpeterburški gospodarski forum obiskal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

MZZ
Zunanja ministra se strinjata, da so odnosi med Slovenijo in Rusijo pomembni in dobri.

Rusija je sicer pomembna gospodarska partnerica Slovenije. Lani je trgovina med državama dosegla 1,16 milijarde evrov in se konsistentno povečuje. Po vrednosti slovenskih neposrednih naložb v tujini se Rusija uvršča na četrto mesto, podalpska dolina pa postaja vse bolj priljubljena destinacija ruskih turistov.

Ruski zunanji minister, ki je delovni obisk v Sloveniji začel v torek, se je danes srečal tudi s predsednikom države Borutom Pahorjem in premierjem Šarcem.

Kot je na Twitterju sporočil Pahor, sta se z Lavrovom med drugim pogovarjala tudi o pripravi, ciljih in značaju vrha pobude Tri morja, ki ga bo predsednik Pahor gostil prihodnji teden. Posebno pozornost pa sta namenila reševanju ukrajinske krize in razmeram na Zahodnem Balkanu.

Krizi v Ukrajini sta v današnjih pogovorih pozornost namenila tudi Šarec in Lavrov. Slovenija podpira mirno rešitev krize v vzhodni Ukrajini in izpostavlja pomen implementacije dogovorov iz Minska, so še poudarili v kabinetu premierja.

Cerar in Lavrov sta obisk nadaljujevala v Šmartnem pri Litiji, kjer sta odkrila spomenik avtorju prvega rusko-slovenskega slovarja Davorinu Hostniku (1853-1929), ki je na prelomu iz 19. v 20. stoletje pomembno prispeval h krepitvi slovensko-ruskih kulturnih in znanstvenih stikov.