Bizarno

Hrvaški poslanci prodajali staro železo? Ne, ukradli naj bi jim identiteto

S.R./STA
29. 5. 2019, 12.06
Posodobljeno: 29. 5. 2019, 12.12
Deli članek:

Podpredsednik hrvaškega sabora Siniša Hajdaš Dončić (SDP) in njegova poslanska kolega v saboru Marko Vešligaj (SDP) in Žarko Tušek (HDZ) naj bi bili žrtve kraje identitete.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Neznana oseba naj bi odtujila njihove hrvaške osebne identifikacijske številke (OIB) in naslove ter fiktivno dokazovala nakazilo denarja. Vsi trije hrvaški politiki so iz hrvaškega Zagorja. Preiskovalci še ugotavljajo, kdo je zlorabil njihove osebne podatke, ki so bili objavljeni na volilnih seznamih pred hrvaškimi parlamentarnimi volitvami leta 2016.

Hrvaški časnik Jutarnji list poroča, da so goljufi ponaredili račune, s katerimi so dokazovali, da so jim saborski poslanci prodali staro železo, kot so pralni stroji, avtomobilske karoserije in podobni odpadki, za kar naj bi jim nakazali denar. Na vsakem od računov naj bi zbrali približno 2000 kun (270 evrov). 

Hajdaš Dončić in Vešligaj sta potrdila, da sta bila zaradi dogodka na pogovoru na policiji. Hajdaš Dončić je zatrdil, da s prodajo sekundarnih odpadkov ne ustvarja dodatnih prihodkov, Vešligaj pa, da so tudi na policiji, kljub resni preiskavi, celotno zgodbo ocenili kot "malce bizarno in smešno". Žrtev kraje identitete naj bi bilo sicer približno 20, večinoma pa prihajajo z območja Krapinsko-zagorske županije. Neuradno naj bi bil sedež podjetja, ki je izdajalo sporne račune, na Reki.