Trgovinska vojna

Skrivno orožje Kitajske: ustavitev izvoza redkih kovin

B.K./STA
29. 5. 2019, 11.25
Posodobljeno: 29. 5. 2019, 11.28
Deli članek:

V sporu z ZDA glede tehnološkega velikana Huawei naj bi Kitajska razmišljala o ustavitvi izvoza redkih kovin v ZDA. Kot danes poročajo kitajski mediji, Kitajska "resno" razmišlja o omejitvi dobave teh surovin, ki so nujno potrebne za proizvodnjo pametnih telefonov in drugih elektronskih naprav.

Profimedia
ZDA in Kitajska ne najdeta skupnega jezika.

"Vprašali ste me, ali bodo redke kovine kitajski ukrep proti neupravičenemu ameriškemu pritisku. Lahko rečem, da če želi kdorkoli proizvode, ki so izdelani iz redkih kovin iz Kitajske, uporabljati za omejevanje kitajskega razvoja, potem ljudje v mestu Ganzhou in drugod na Kitajskem ne bodo zadovoljni," so kitajski mediji navedli odgovor uradnika na novinarsko vprašanje.

Uradnik je dodal, da bi morali z viri redkih kovin najprej pokriti domače potrebe, je pa Kitajska pripravljena pokriti "legitimne potrebe držav po svetu".

Kitajski mediji so bili bolj neposredni. Tiskovna agencija Xinhua je v komentarju zapisala, da ZDA s trgovinsko vojno s Kitajsko tvegajo, da bodo izgubile dostop do snovi, ki jih nujno potrebujejo za ohranitev svoje tehnološke moči.

Časnik Global Times, prav tako v državni lasti, je v komentarju navedel, da bodo ZDA obžalovale, da so prisilile Kitajsko, da uporabi redke kovine kot orožje.

Kitajska proizvede več kot 95 odstotkov vseh redkih kovin na svetu, ZDA pa 80 odstotkov svojih potreb pokrijejo z uvozom iz Kitajske.

Gre za 17 elementov, ki so ključni pri proizvodnji izdelkov, kot so pametni telefoni, televizije, računalniki, kamere, laserji, vetrne turbine, naprave v medicinski diagnostiki.

Ena glavnih tarč ameriških ukrepov je kitajski tehnološki velikan Huawei, s katerim ameriška podjetja po odloku Bele hiše ne smejo poslovati. Ta se je zdaj odločil za še en poskus, da bi dosegel razveljavitev prepovedi trgovanja z njim v ZDA. Koncern je na okrožnem sodišču v Texasu vložil zahtevo za pospešitev predhodno vložene tožbe zoper "nezakonito" omejevanje njegovega poslovanja v ZDA, je danes na sedežu podjetja v Shenzenu povedal za pravna vprašanja pristojni menedžer podjetja Song Liuping.

Prva zaslišanja naj bi bila predvidena septembra. ZDA s takšnim ravnanjem po njegovih besedah postavljajo nevarne standarde. "Danes je telekomunikacijska panoga in Huawei, jutri lahko doleti vaše podjetje, vašo industrijo, vaše stranke," je dejal.