si je premislil?

Trump zagotavlja, da ne bo napadel Irana

B.K.
27. 5. 2019, 10.28
Posodobljeno: 27. 5. 2019, 10.30
Deli članek:

Grožnja sploh ne obstaja, trdi ameriški predsednik.

Reuters
Donald Trump

Ameriški predsednik Donald Trump je med obiskom Japonske zatrdil, da noče zamenjati režima v Iranu. "Z istim vodstvom so lahko odlična država," je dejal Trump na skupni novinarski konferenci z japonskim premierjem Abejem Shinzom. "Ne iščemo menjave režima, naj bo to jasno. Če v Iranu ne bo jedrskega orožja, bomo prišli do dogovora," je še dodal. Abe se je medtem ponudil za mediatorja v ameriško-iranskem sporu.

Trump umirja situacijo po tem, ko so ZDA v začetku maja v bližino iranske obale napotile letalonosilko s pripadajočo bojno skupino. Ameriško obrambno ministrstvo naj bi prav tako načrtovalo napotitev novih 10.000 ameriških vojakov v baze na Bližnjem vzhodu, kjer bi v pripravljenosti čakali na morebitne iranske grožnje, kakor jih razumejo ZDA.

Spor se je sicer začel zaostrovati jeseni lani, ko so ZDA enostransko izstopile iz jedrskega dogovora z Iranom. Slednjega še vedno podpirajo Rusija, Kitajska in Evropska unija. Vse so prepričane, da je sporazum dobr, in da je do nedavnega res deloval.