Evropske volitve 2019

Prvi rezultati že kapljajo, sredinske stranke utrpele izgube

B.K./STA
26. 5. 2019, 19.54
Posodobljeno: 26. 5. 2019, 22.17
Deli članek:

Desnosredinske in levosredinske stranke, ki so v Evropskem parlamentu doslej imele večino, so na današnjih evropskih volitvah na ravni EU utrpele velike izgube. Se bodo pa okrepili liberalci in Zeleni, kažejo projekcije, ki jih je pripravila nemška radiotelevizija ARD.

Reuters
Evropski parlament

Projekcije sicer temeljijo na izidih vzporednih volitev ter nekaterih anketah ter še niso zanesljive.

Krščansko-demokratska Evropska ljudska stranka (EPP) ter socialni demokrati (S&D) prvič skupaj ne bodo imeli večine v Evropskem parlamentu. Bodo pa proevropske stranke glede na projekcije tudi v novi sestavi parlamenta imele okoli dve tretjini vseh poslancev.

V 751-članskem parlamentu bo EPP imela skupno 174 evroposlancev, kar je 43 manj kot doslej, S&D pa 147 (39 manj). Liberalci naj bi v novem sklicu parlamenta pridobili 11 sedežev in naj bi jih imeli 79, Zeleni pa naj bi imeli 66 evroposlancev, kar je 14 več kot v minulem sklicu. Levica naj bi izgubila pet sedežev in naj bi jih poslej imela 47.

Desničarski populisti in nacionalistične stranke, ki so bili doslej zastopani v treh političnih skupinah v Evropskem parlamentu, naj bi skupaj imeli 177 sedežev, kar je 23 več kot doslej.

Na Hrvaškem presenetil sodnik Kolakušić

Vladajoča hrvaška stranka HDZ je slavila s 24,43 odstotka glasov, kažejo vzporedne volitve. Sledi največja opozicijska stranka SDP z 18,38 odstotka glasov. Presenetljivo tretja je lista sodnika Mislava Kolakušića, ki je dobila 8,2 odstotka glasov.

Volilna udeležba na Hrvaškem, kjer so tretjič volili evropske poslance, je bila nekoliko večja kot pred petimi leti.

Na Madžarskem kaže na prepričljivo zmago Orbanove koalicije

Konservativni premier Viktor Orban je prepričljivi zmagovalec današnjih evropskih volitev na Madžarskem. Koalicija njegovega Fidesza in KDNP naj bi prejela 56 odstotkov glasov, je pokazala telefonska anketa agencije Nezopont.

V boju za drugo mesto so izenačeni opozicijski socialisti in Demokratična koalicija, oboji naj bi prejeli po okoli 10 odstotkov glasov. Slabše kot pred petimi leti pa kaže nacionalistični stranki Jobbik, ki naj bi dobila okoli devet odstotkov glasov.

V Evropski parlament naj bi se uvrstilo še liberalno gibanje Momentum s sedmimi odstotki glasov.

V Grčiji konservativci pred vladajočo Sirizo

V Grčiji je največ glasov zbrala konservativna Nova demokracija, kažejo projekcije. Dobila je okoli 32 odstotkov glasov, vladajoča leva stranka Siriza pa je prvič po letu 2014 zabeležila poraz na kakih volitvah ter s 27 odstotki glasov pristala na drugem mestu.

Na prejšnjih evropskih volitvah leta 2014 je Nova demokracija prejela 22,7 odstotka glasov, Siriza premierja Aleksisa Ciprasa pa 26,6 odstotka, kar pomeni, da sta obe stranki tokrat izboljšali izid.

Za tretje mesto se glede na projekcije borita skrajno desna Zlata zora in socialistično Gibanje sprememb - obe naj bi prejeli okoli sedem odstotkov glasov. Komunistično stranko KKE pa je podprlo okoli šest odstotkov grških volivcev.

Na Malti kaže na udobno zmago vladajočih laburistov

Na Malti se zmaga obeta vladajočim laburistom. Kot poročajo tamkajšnji mediji, naj bi ti dobili štiri od skupaj šestih poslancev v Evropskem parlamentu. Preostala dva sedeža naj bi pripadla opozicijski Nacionalistični stranki.

Gre za veliko zmago za premierja Josepha Muscata, ki je že dejal, da bi takšen rezultat pomenil največji uspeh malteških laburistov v zgodovini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sodeč po projekcijah so volivci premierjevi stranki namenili okoli 56 odstotkov glasov, Nacionalistični stranki pa okoli 36 odstotkov.

Tudi volilna udeležba je bila v tej otoški državi visoka, kar 73-odstotna.

V Franciji nacionalisti Le Penove pred stranko predsednika Macrona

V Franciji rezultati napovedujejo tesno zmago skrajno desnega Nacionalnega zbora Marine Le Pen pred stranko Naprej republika predsednika države Emmanuela Macrona. Velik uspeh je s tretjim mestom zabeležila zelena stranka EELV.

Sodeč po vzporednih volitvah je stranka Le Penove dobila od 24,0 do 24,2 odstotka glasov, Macronovo sredinsko zavezništvo pa od 22,5 do 23,0 odstotka glasov. Zeleni EEVL naj bi prejeli okoli 12 odstotkov glasov, medtem ko so jih pred petimi leti prejeli 9 odstotkov.

Tako naj bi nacionalisti v Evropskem parlamentu zasedli od 22 do 26 sedežev, Naprej republika od 20 do 24 sedežev, EELV pa od 11 do 14.

V Španiji glede na vzporedne volitve slavili socialisti

V Španiji so močno slavili socialisti španskega premierja Pedra Sancheza z 28,9 odstotka glasov, kažejo vzporedne volitve. To je skoraj šest odstotnih točk več kot pred petimi leti. Na drugem mestu je medtem Ljudska stranka s 17,9 odstotka glasov, poročajo španski mediji.

Socialisti bodo glede na rezultate vzporednih volitev osvojili 17 sedežev v Evropskem parlamentu, kar so trije več kot leta 2014.

Konservativna Ljudska stranka naj bi glede na vzporedne volitve osvojila približno osem odstotnih točk manj glasov kot pred petimi leti. Imela bo deset evropskih poslancev, medtem ko je pred petimi leti osvojila 16 mandatov.

Na tretje mesto se je uvrstila stranka Ciudadanos s 16,5 odstotka glasov, pri čemer jo je na zadnjih volitvah podprlo 3,2 odstotka volivcev. Število njihovih sedežev v Evropskem parlamentu se bo povečalo z dveh na devet.

Za levo stranko Unidas Podemos naj bi medtem glasovalo 12,8 odstotka volivcev, kar je štiri odstotne točke več kot pred petimi leti. Tedaj so osvojili pet mandatov evropskih poslancev, tokrat pa glede na vzporedne volitve sedem.

Prvič pa se bo v Evropski parlament prebila skrajno desna stranka Vox, ki naj bi jo podprlo 7,2 odstotka volivcev. V Evropskem parlamentu bo imela štiri poslance.

Na Slovaškem slavilo liberalno zavezništvo

Na evropskih volitvah v soboto na Slovaškem je glede na današnje ocene slavilo liberalno zavezništvo strank Napredna Slovaška (PS) in Skupaj. V novem sklicu Evropskega parlamenta pa bodo imeli Slovaki tudi poslanca iz vrst skrajno desne Ljudske stranke naša Slovaška (LSNS).

Liberalno zavezništvo novoizvoljene predsednice Zuzane Čaputove naj bi na sobotnih volitvah v Evropski parlament prejelo 20 odstotkov glasov oz. štiri evropske poslance. Zmago liberalcev je danes potrdil tudi premier Peter Pellegrini. Njegova socialdemokratska stranka Smer pa se je s 15,7 odstotka podpore uvrstila na drugo mesto, v Evropski parlament bodo poslali tri poslance.

V Evropskem parlamentu pa bodo najverjetneje sedeli še po dva poslanca iz vrst skrajno desne LSNS in krščanskih demokratov KDH ter po en iz vrst neoliberalne Svoboda in solidarnost (SaS) in sredinske stranke OLANO. Po izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije bo SaS dobila še en mandat.

Na Cipru vladajoča stranka izgubila podporo

Na evropskih volitvah na Cipru je slavila vladajoča konservativna stranka DISY, ki je glede na vzporedne volitve inštituta Prime osvojila med 28 in 32 odstotki glasov. To je sicer precej manj kot na zadnjih volitvah, ko je osvojila 37,8 odstotka. Na drugo mesto se je danes uvrstila leva AKEL z med 26 in 30 odstotki, kažejo vzporedne volitve.

Udeležba marsikje letos višja

Udeležba je bila sicer v številnih državah do poldneva višja kot na zadnjih volitvah pred petimi leti.

V Franciji je do opoldne prišlo na volišča nekaj več kot 19 odstotkov volilnih upravičencev, kar je dobre tri odstotne točke več kot leta 2014.

Na Madžarskem so do 11. ure zabeležili nekaj več kot 17-odstotno volilno udeležbo, medtem ko je pred petimi leti do te ure prišlo na volišča 11 odstotkov volilnih upravičencev.

V Romuniji so v šestih urah po odprtju volišč zabeležili skoraj 20-odstotno volilno udeležbo. Pred petimi leti je bila ta v tem obdobju le 12-odstotna.

Tudi na Cipru in na Hrvaškem se kaže nekoliko višja volilna udeležba kot na zadnjih volitvah