Projekcije

V Nemčiji odlično Zeleni, v Avstriji ljudska stranka izboljšala rezultat, v Franciji Le Penova pred Macronom

G.G./STA
26. 5. 2019, 18.47
Posodobljeno: 26. 5. 2019, 21.02
Deli članek:

V nekaterih državah so znane projekcije volitev v Evropski parlament.

Reuters
Fotografija je simbolična

V Nemčiji naj bi koalicijske stranke, konservativna unija CDU/CSU in socialdemokrati (SPD), utrpele hude izgube. CDU/CSU ostaja na prvem mestu s 27,5 odstotka podpore, kar je osem odstotnih točk manj kot pred petimi leti, sledijo pa Zeleni z 20,5 odstotka podpore, je razvidno iz projekcij televizij ZDF in ARD.

Nemški volivci so na tokratnih volitvah kaznovali vladajočo koalicijo, pri čemer so največjo izgubo utrpeli manjši koalicijski partnerji socialdemokrati. Glede na projekcije so pristali na tretjem mestu s 15,5 odstotka glasov, kar je skoraj 12 odstotnih točk manj kot pred petimi leti. Obe stranki se bosta morali sprijazniti tudi z najslabšim rezultatom na evropskih volitvah doslej.

Zmagovalci teh volitev so Zeleni, saj jim je v primerjavi z letom 2014 uspelo skoraj podvojiti svoj rezultat. Glede na projekcije je namreč zanje glasovalo 20,5 odstotka volivcev, kar je skoraj deset odstotnih točk več kot leta 2014.

Na četrtem mestu z 10,5 odstotka glasov sledi skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD), ki je za približno tri odstotne točke okrepila svojo podporo. Vstop v Evropski parlament pa je uspel še drugima dvema nemškima parlamentarnima strankama, liberalcem (FDP) in Levici, obe naj bi glede na projekcije prejeli 5,5 odstotka glasov.

Avstrija

V štabu ljudske stranke so ocenili, da je podpora nagrada za njihovo delo. Kancler Kurz pa je dejal, da gre za "sijajen izid". "To je najboljši rezultat, kar jih je bilo v Avstriji kdajkoli na evropskih volitvah." Ocenil je še, da izidi kažejo na "krepitev sredine".

V primerjavi z evropskimi volitvami leta 2014 je Avstrijska ljudska stranka (ÖVP) edina stranka, ki je okrepila svojo podporo. Pred petimi leti je namreč prejela 27 odstotkov glasov in pet sedežev v Evropskem parlamentu, tokrat pa so ji glede na projekcije volivci namenili 34,5 odstotka glasov, s čimer bo v novem sklicu Evropskega parlamenta ÖVP zastopalo sedem poslancev.

Donedavni koalicijski partnerji svobodnjaki so v primerjavi z letom 2014 in po aferi Ibiza prejeli dva odstotka manj glasov kot pred petimi leti. V novem sklicu bodo imeli predvidoma tri poslance oziroma enega manj kot v zadnjem mandatu.

Strokovnjaki in analitiki so sicer po izbruhu afere Ibiza, zaradi katere je razpadla avstrijska vlada, nekdanjima koalicijskima partnerjema ÖVP in FPÖ napovedovali nižjo podporo, tako je bilo razvidno tudi iz nekaterih anket, poroča APA. A je ljudska stranka kanclerja Sebastiana Kurza prejela sedem odstotkov več glasov kot pred petimi leti in postavila nov rekord v Avstriji za evropske volitve, svobodnjaki pa so utrpeli le rahlo izgubo.

Na drugo mesto so se sicer tako kot že pred petimi leti uvrstili socialdemokrati, ki so osvojili 23,5 odstotka in bodo v Evropskem parlamentu obdržali pet poslancev. Vstop v Evropski parlament pa je ponovno uspel še Zelenim (13,5 odstotka) in liberalni stranki Neos (osem odstotkov).

Vzpon Nacionalnega zbora

V Franciji rezultati vzporednih volitev napovedujejo tesno zmago skrajno desnega Nacionalnega zbora Marine Le Pen pred stranko Naprej republika predsednika države Emmanuela Macrona. Velik uspeh je s tretjim mestom zabeležila zelena stranka EELV. Gre za precejšen poraz francoskega predsednika, ki pa so ga napovedovale že ankete pred volitvami.

Sodeč po vzporednih volitvah je stranka Le Penove dobila od 24,0 do 24,2 odstotka glasov, Macronovo sredinsko zavezništvo pa od 22,5 do 23,0 odstotka glasov. Zeleni EEVL naj bi prejeli okoli 12 odstotkov glasov, medtem ko so jih pred petimi leti prejeli 9 odstotkov. Tako naj bi nacionalisti v Evropskem parlamentu zasedli od 22 do 26 sedežev, Naprej republika od 20 do 24 sedežev, EELV pa od 11 do 14. 

Le Penova sicer tokrat ni bila na vrhu kandidatne liste svoje stranke, temveč je mesto prepustila 23-letnemu Jordanu Bardelli.