Potres

Peru stresel močan potres

A.S./STA
26. 5. 2019, 11.46
Posodobljeno: 26. 5. 2019, 13.00
Deli članek:

Južnoameriško državo Peru je danes stresel močan potres z magnitudo 7,2. Tresenje tal so čutili v severnem in osrednjem delu Peruja, tudi v glavnem mestu Lima. Poročil o škodi zaenkrat ni.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Ameriški seizmološki urad USGS je sporočil, da je imel potres žarišče približno 75 kilometrov jugovzhodno od mesta Lagunas na globini okoli 110 kilometrov.

Večina večjih potresov v Južni Ameriki se po navedbah tega urada sproža na globini največ 70 kilometrov. "Nekaj žrtev in škode je možne, posledice bodo verjetno v lokalnem obsegu," so povedali v USGS.

Perujski inštitut za geofiziko je ocenil, da je imel potres, do katerega je prišlo ob 9.41 po srednjeevropskem času, magnitudo 7,2. Perujske oblasti so sporočile, da je tresenje tal povzročilo preplah med lokalnimi prebivalci, prijav škode pa ni bilo.

"Po dostopnih podatkih ni nevarnosti cunamija, saj je žarišče potresa pregloboko v Zemlji," so pojasnili na Tihomorskem centru za opozarjanje pred cunamiji.

Lansko leto potres v Peruju terjal dve smrtni žrtvi

Februarja je potres z magnitudo 7.5 z žariščem v sosednjem Ekvadorju stresel obalo in Amazonsko regijo na severu Peruja. V Ekvadorju je bilo ob tem poškodovanih devet ljudi in povzročene nekaj gmotne škode, v Peruju pa ni bilo posledic.

Peru se nahaja na potresno nemirnem območju. Sredi januarja lani je potres z magnitudo 7.3 terjal dve smrtni žrtvi in porušil stavbe v bližini mesta Arequipa na jugu države.