Volkovi

V Nemčiji jih ni bilo 150 let, zdaj pa dovoljen odstrel

A.S./STA
25. 5. 2019, 08.52
Posodobljeno: 25. 5. 2019, 08.53
Deli članek:

Nemška vlada je pred nekaj dnevi prižgala zeleno luč za odstrel volkov. Potem ko se je ta zver pred dvema desetletjema po 150 letih vrnila v Nemčijo, se je namreč njena populacija namnožila. Tudi v Nemčiji pa sta sprejemanje te odločitve spremljala čustvena razprava in spopad med okoljevarstveniki in kmeti.

Dejan Ogrinec
Čeprav so za odstrel Švedi najprej predvideli 46 volkov, jih bodo lovci lahko zdaj ustrelili le 14.

Nemško ministrstvo za okolje ocenjuje, da je v Nemčiji trenutno okoli 400 volkov, Nemška lovska zveza pa, da jih je več kot 1000. Volkovi so se v Nemčijo s Poljske po kar 150 letih vrnili leta 2000.

Napadi na drobnico

V Nemčiji napadov volkov na človeka ne beležijo, so se pa začeli stopnjevati napadi te zveri na drobnico, posebej ovce, kar močno jezi tamkajšnje kmete.

Skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) je zato začela intenzivno kampanjo za poostritev nadzora nad populacijo volka, pri čemer se je najbolj osredotočila na nemško zvezno deželo Saška.

V luči deželnih volitev, ki bodo jeseni med drugim tudi na Saškem, je Krščansko-demokratska unija (CDU) kanclerke Angele Merkel to stališče podprla. Vlada se je odločila, da je volkove zdaj mogoče odstreliti, če povzročijo "resno škodo" rejcem živali.

V primeru, da bi prišlo do ponavljajočih se napadov na ovce ali živino, je tako mogoče po novem odstreliti posameznega volka, četudi ni popolnoma jasno, katera žival v tropu je odgovorna za škodo.

V Sloveniji volk zavarovana žival

V Sloveniji volk sodi med zavarovane živalske vrste. Populacija po zavarovanju leta 1993 narašča, država pa jo ureja z odloki. Po ocenah je v Sloveniji okoli 70 volkov, a se odvzem iz narave oz. odstrel izvaja neredno, saj je upravno sodišče izvajanje po pritožbah nevladnikov že večkrat zadržalo.