Žvižgač in igralka

Pamela Anderson stkala nenavadno prijateljstvo z Assangeem: obiskuje ga v zaporu

A.S./STA
24. 5. 2019, 14.09
Posodobljeno: 24. 5. 2019, 14.09
Deli članek:

51-letna igralka, ki je navduševala v seriji Obalna straža je izrazila podporo ustanovitelju Wikileaksa in pozvala druge podpornike naj se zavzamejo zanj. Ameriško pravosodno ministrstvo pa je v četrtek proti Assangeu vložilo še 17 novih obtožb, tudi zaradi vohunstva, ker je objavil zaupne dokumente, ki jih je posredoval vojak Bradley Manning. Grozi mu več deset let zapora.

Profi media
Juliana Assangea je igralka v zaporu obiskala 7. maja.

Andersonova je z Assangeem stkala nenavadno prijateljstvo. Zanj pravi, da je "čudovita oseba" in da bi morali biti vsi ponosni nanj. "Umaknjen je od preostanka sveta, moramo se zavzeti zanj in ga zastopati", je navedla igralka. Kot piše Daily Mail je Assanga v zaporu obiskala 7. maja. Na prireditvi, ki jo organizira Amfar, fundacija za raziskave aidsa v Cannesu je povedala: "Aktivistka sem že celo življenje. Ko sem prišla v Francijo, sem spoznala mnoge ljudi. Vivienne Westwood me je predstavila Julianu in postala sva res dobra prijatelja". Poleg besed hvale, ki jih je namenila "žvižgaču", je povedala še sledeče: "Julian je populil preveč peres, pomembnih peres in zato ga ne marajo".

Tožilstvo: Assange je usmerjal Manninga

Tožilstvo trdi, da je Assange usmerjal Manninga, ki se po spremembi spola sedaj imenuje Chelsea Manning, in z objavo škodoval nacionalni varnosti ZDA in njenih zaveznikov ter pomagal sovražnikom. Assange je trenutno zaprt v Londonu, kjer čaka na izročitev ali ZDA ali Švedski, kjer je obtožen posilstva.

Reuters
Tožilstvo trdi, da je Assange usmerjal Manninga, ki se po spremembi spola sedaj imenuje Chelsea Manning, in z objavo škodoval nacionalni varnosti ZDA

Pravosodno ministrstvo ZDA je Assangea doslej obtožilo le sodelovanja v zaroti z Manningom pri vlomu v računalnike ameriške vlade. Sedaj se je odločilo za ostrejši pristop, ki ga ni docela pojasnilo.

"Assange ni novinar. Noben odgovoren novinar ne bi namerno objavil imen posameznikov, za katere ve, da so zaupni viri na vojnem območju in jih s tem izpostavil smrtni nevarnosti," je dejal pomočnik pravosodnega ministra John Demers.

Assange ni obtožen le objave zaupnih informacij, ampak tudi zaradi prizadevanj, da pride do njih. Obtožnica navaja, da je leta 2010 objavil več sto tisoč dokumentov, vendar pa ga bremeni le objave dokumentov, ki so povezani z identiteto zaupnih virov. Za številne od 17 novih obtožb je zagrožena zaporna kazen od pet do 10 let, kar pomeni, da mu v primeru obsodbe grozi več desetletij za zapahi.

Obtožnica nevarnost tudi za nekatere medijske organizacije

Obtožnica proti Assangeu pomeni nevarnost tudi za medijske organizacije, ki so prenesle objavljeno na Wikileaksu leta 2010. Med njimi so bile dotlej neznane informacije o taborišču Guantanamo, vojni v Iraku in Afganistanu ter diplomatskih komunikacijah ZDA.

Assangeov odvetnik Barry Pollack je po novih obtožbah dejal, da to ogroža vse novinarje pri njihovem delu obveščanja javnosti o postopkih ameriške vlade. Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU) je sporočila, da je to prvič v zgodovini, da je bil izdajatelj obtožen zaradi objave resničnih informacij.

Barack Obama ga ni preganjal, Trump nasprotnega mnenja

Demokratski ameriški predsednik Barack Obama Assangea ni preganjal zaradi vohunstva, ki lahko prinese celo smrtno kazen, ker je meja med tradicionalnim novinarstvom in tem, kar počne Wikileaks, menda težko določljiva.

Sedanji predsednik Donald Trump pa teh pomislekov nima, čeprav naj bi mu po ugotovitvah posebnega tožilca za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve Roberta Muellerja pomagal do zmage. Wikileaks je namreč pred volitvami leta 2016 objavil elektronsko pošto demokratov v škodo demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton, ki so jo ukradli ruski hekerji.

47-letnega Assangea je Ekvador aprila po sedmih letih izgnal iz svojega veleposlaništva v Londonu, nakar so ga Britanci aretirali. Chelsea Manning je prestala sedem let od 35 let zaporne kazni, nakar ji je Obama pred slovesom od položaja predsednika znižal kazen na že odsluženo. Trenutno je spet v zaporu, ker noče pričati pred veliko poroto, ki preiskuje WikiLeaks.