robin hood

Mehika prodaja avtomobile obsojenih bogatašev in daje revnim

B.K.
24. 5. 2019, 08.33
Posodobljeno: 24. 5. 2019, 08.34
Deli članek:

Pridobljena sredstva od prodaje 82 luksuznih avtomobilov bodo šla za ranljive skupnosti.

Reuters
Dražba luksuznih avtomobilov.

Več deset luksuznih avtomobilov, ki jih je mehiška roka pravice zasegla skorumpiranim politikom in maifjcem, bodo mehiške oblasti v nedeljo prodale na javni dražbi. Mehiški predsednik Andrés Manuel López Obrador je obljubil, da bodo prihodki od dražbe preusmerjeni v socialne programe in k socialno ogroženim skupnostim.

"Vse vabimo, da sodelujete," je dejal 65-letni predsednik, sicer dober prijatelj vodje britanskih laburistov Jeremyja Corbyna. "Vse kar bomo zasegli [kriminalcem] bomo vrnili skupnostim, najprej najrevnejšim skupnostim."

Reuters
Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador.

Lopez Obrador je ob nastopu mandata ustanovil državni Inštitut za vrnitev ukradenih predmetov, iz katerega so sporočili, da bodo na avkciji med drugimi predmeti tudi več kot 60.000 evrov vreden Lamborghini Murciélago, več kot 50.000 evrov vreden Ford Shelby, rdeč Chevrolet Corvette, več neprebojnih jopičev in tudi 29-let star Volkswagen Beetle.

Reuters
Dražba luksuznih avtomobilov.

Dražba bo potekala v palači Los Pinos v mehiški prestolnici Mexico City, ki je do pred kratkim bila namenjena za predsedniško rezidenco, Lopez Obrador pa jo je spremenil v javni kulturni center.

V prihodnjih tednih mehiška vlada načrtuje še dve podobni dražbi. Na eni bodo prodajali luksuzna stanovanja in hiše, na drugi pa nakit. Oboje je bilo prav tako odvzeto obtoženim politikom in drugim mafijcem.

Reuters
Dražba luksuznih avtomobilov.

Lopez Obrador, ki je predsedniški mandat nastopil pred pol leta je v kampanji obljubil, da bo mehiško politiko očistil kriminalnih povezav. Javnomnenjske raziskave kažejo, da ga pri tem podpira kar 70 odstotkov prebivalcev.