Sporen obrazec in vsesplošna zmeda

Kaos na britanskih voliščih, na stotine državljanov EU ostalo z dolgimi nosovi

S.R.
23. 5. 2019, 20.56
Posodobljeno: 23. 5. 2019, 21.19
Deli članek:

V Združenem kraljestvu so več sto državljanom EU preprečili glasovanje na evropskih volitvah.

Reuters
Glas je oddala tudi premierka Theresa May.

V Združenem kraljestvu in na Nizozemskem so danes kot prvi v Evropski uniji volili nove člane Evropskega parlamenta. 

Volitve skupno 751 poslancev se bodo v 28 članicah unije vrstile do nedelje, ko bodo na volišča odšli državljani večine članic, tudi Slovenije. V Sloveniji se sicer danes zaključuje predčasno glasovanje.

Britanski mediji poročajo o kaosu na voliščih po vsej državi, kjer danes na stotine državljanov EU ni imelo pravice glasovati na evropskih volitvah. Administrativne napake in zmeda med uslužbenci na voliščih so povzročile »demokratično katastrofo,« v kateri je bilo volilnim upravičencem onemogočeno sodelovanje na evropskih volitvah, je dejal Maike Bohn iz lobistične skupine the3Million, ki predstavlja državljane EU. Gina Miller, ena glasnejših v boju proti brexitu, pa je dejala, da so razsežnosti dogajanja »šokantne – ljudje, ki so leta živeli in delali v tej državi, ki jo imajo radi, so bili deležni odkrite sovražnosti.« 

Nizozemka Emma Zürcher, asistentka na univerzi UCL (University College London), je pojasnila, da so ji glasovanje preprečili, ker ni imela ustreznega obrazca, čeprav se je glede potrebne dokumentacije že pred tedni posvetovala pri pristojnih organih, poroča The Independent. »V Združenem kraljestvu živim že šest let, plačevala sem davke, delovala kot prostovoljka, na univerzi poučevala vaše otroke, danes pa ne morem glasovati, ker mi niso poslali obrazca, ki ga morajo izpolniti državljani EU,« je zapisala Zürcherjeva, ki je samo ena v množici posameznikov, ki so jim danes preprečili glasovanje. 

Uresničil se je torej scenarij, na katerega so številni opozarjali že več tednov pred volitvami, da namreč okoli registracije volivcev vlada precejšnja zmeda. K tej zmedi naj bi veliko prispeval sporni obrazec UC1. Glede na obstoječa pravila bi morali državljani EU poleg običajne registracije do 7. maja izpolniti tudi poseben obrazec UC1, s katerim bi potrdili, da ne bodo volili v nobeni drugi državi članici. Do zmede naj bi prišlo, ker je ta obrazec potreben pred vsakimi volitvami, ne glede na to, ali so ga volivci izpolnili že pred volitvami leta 2014. A zmeda okoli tega obrazca naj še zdaleč ne bi bila edina ovira, s katero so se danes na voliščih soočali volilni upravičenci. Kot poudarja časnik Guardian, naj bi jih namreč zaznamovale številne administrativne napake, zainteresirane strani pa so britansko vlado pozvale, naj takoj sproži preiskavo dogajanja. Anneli Howard, strokovnjakinja za pravo EU, je že dejala, da vladi grozijo tožbe.