Zamenjave po škandalu

Kdo je v avstrijski vladi nadomestil svobodnjake?

S.R./STA
22. 5. 2019, 14.38
Posodobljeno: 22. 5. 2019, 14.42
Deli članek:

Na Dunaju so danes prisegli novi ministri avstrijske vlade, strokovnjaki, ki so nasledili ministre iz vrst svobodnjakov (FPÖ).

Reuters
Znani so novi ministri avstrijske vlade.

Pred predsednikom države Alexandrom Van der Bellenom je danes prisegla prehodna vlada pod vodstvom kanclerja Sebastiana Kurza. Notranji minister bo Eckart Ratz, ministrstvo za socialo bo v rokah Walterja Pöltnerja, na čelu ministrstva za infrastrukturo bo Valerie Hackl, obrambni resor bo vodil Johann Luif.

Ratz, ki je na čelu notranjega ministrstva nasledil Herberta Kickla, je nekdanji predsednik avstrijskega vrhovnega sodišča. Pöltner je nekdanji visoki uradnik in pravnik, ki je bil v preteklosti član avstrijskih socialdemokratov (SPÖ). Hacklova je bila doslej šefica avstrijske družbe za nadzor letalskega prometa Austro Control, Luif je častnik avstrijske vojske. 

Uradništvo in šport, področja, ki so bila doslej v domeni zdaj že nekdanjega vodje svobodnjakov in podkanclerja Heinz-Christiana Stracheja, je prevzela ministrica za družino iz vrst ljudske stranke (ÖVP) Juliane Bogner-Strauss. Mesto državnega sekretarja za finance Huberta Fuchsa bo ostalo nezasedeno. Ostaja tudi še odprto vprašanje, kdo bo podpredsednik avstrijske vlade. 

Reuters
Znani so novi ministri avstrijske vlade.

Politiki morajo biti vzor

Avstrijski predsednik je v torek zvečer v televizijskem nagovoru pozval politike in državljane, naj ne glede na trenuten politični položaj zaradi afere Ibiza pokažejo pogum in "nekaj zaupanja". Politike je tudi pozval, naj prevzamejo odgovornost za Avstrijo. 

"Sedaj ni čas za predvolilne besede," je še dejal Van der Bellen. Dodal je, da je razumljivo, da so se mnogi na petkovo razkritje videoposnetka s Strachejem in nekdanjim vodjo poslanske skupine FPÖ Johannom Gudenusom odzvali z besedami, da so vsi politiki enaki, a je na to potrebno pogledati podrobneje. 

Politiki so izvoljeni, da ustrezno odločijo, kaj je korektno in morajo biti vzor (...) in večina avstrijskih politikov je takšnih, je še dejal avstrijski predsednik. Ob tem je izrazil prepričanje, da nihče ne gre v politiko, da bi kršil meje. "Politiki si predvsem želijo izboljšati življenja vseh in temu cilju marsikaj podredijo, tudi v zasebnem življenju in na drugih področjih," je še dejal Van der Bellen.

Glede samega videoposnetka je dejal, da ne bi smeli na osnovi posnetkov posploševati. "Nismo takšni, v Avstriji tega preprosto ni, a to moramo vsi skupaj dokazati," je še dejal.