frontex

EU obmejne policiste napotila v Albanijo

B.K.
22. 5. 2019, 09.55
Posodobljeno: 22. 5. 2019, 09.56
Deli članek:

Evropska agencija za mejno in obalno stražo Frontex je v Albanijo napotila ekipe, ki bodo albanski policiji pomagale pri zajezitvi nezakonitih migracij. Gre za prvo misijo agencije izven ozemlja Evropske unije.

STA
Evropska agencija za mejno in obalno stražo Frontex.

Albanska policija bo z evropskimi obmejnimi stražarji patruljirala "z ramo bo rami" na meji z Grčijo, je dejal izvršni direktor agencije Frontex Fabrice Leggeri, poroča nemška radiotelevizija DW.

Napotitev obmejnih sil v Albanijo je prva operacija agencije izven ozemelj držav članic Evropske unije. Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopoulos je misijo označil za "zgodovinski korak, ki bo to regijo približal Evropski uniji".

Frontex v Albanijo zaenkrat pošilja 50 policistov iz 12 držav članic, 16 patruljnih avtomobilov in eno kombinirano vozilo, opremljeno s tehnologijo za nočni vid. Evropski policisti bodo poleg nadzorovanja meje delovali še pri preprečevanju trgovine z ljudmi, trgovine z drogo in kraje avtomobilov. Misija nima časovne omejitve.

Albanija si sicer želi izboljšanja povezav z Brusljem, saj želi naslednji mesec odpreti pogovore za vstop v unijo. Evropska komisija ob tem podobne dogovore pripravlja še z Bosno in Hercegovino, Severno Makedonijo, Črno goro in Srbijo.

Profimedia
Trdnjava Evropa.