Grožnje

ZDA znova obtožile Sirijo uporabe kemičnega orožja

B.K.
22. 5. 2019, 09.02
Posodobljeno: 22. 5. 2019, 09.05
Deli članek:

Ameriško zunanje ministrstvo je sporočilo, da se bodo odzvali "hitro in ustrezno," če se bo izkazalo, da je Sirska vojska v napadu uporabila klor.

Reuters
Civilista na ulici, tik po enem izmed zračnih napadov.

Ameriško zunanje ministrstvo je sporočilo, da obstajajo indici, da naj bi sirske sile v napadu na okolico Idliba uporabile klor, prepovedano kemično orožje, poroča britanski časnik The Guardian. "Še vedno zbiramo informacije o nedeljskem incidentu in ponavljamo naše opozorilo, da bomo Združene države in zaveznice odgovorile hitro in ustrezno, če je Asadov režim uporabil kemično orožje," je v izjavi dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Morgan Ortagus.

Predstavnik je ob tem poudaril, da je domnevni napad del nasilne vojaške kampanje s katero Sirska vojska krši dogovorjeno premirje. "Napad režima na skupnosti v severozahodni Siriji se mora končati."

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je zaradi domnevne uporabe kemičnega orožja v sirski vojni že dvakrat ukazala bombni napad na Sirijo. prvič aprila leta 2017 in drugič aprila lani. Ameriško zunanje ministrstvo je ob tem Rusijo in sirske sile, ki jim poveljuje sirski predsednik Bašar al Asad obtožila "ustvarjanja lažne zgodbe, da za kemičnimi napadi stojijo drugi."

Sirska vlada se na obtožbe še ni odzvala.